Ga direct naar de inhoud

EU-biologisch

EU Bio

Laatste screening: april 2022

Het Europese keurmerk voor biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten, in dit geval zuivel. Het is ook te vinden op groenten en fruit, eieren, vlees, koffie, thee en chocola, wijn, tropische groenten en fruit en bloemen en planten. 

EU-Biologisch heeft een wettelijke status. De biologische landbouw is gebaseerd op 2 uitgangspunten: respect voor de natuur en verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Elk bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan, moet hiervoor gecertificeerd zijn. 

Thema's

Biologische bedrijven gebruiken heel beperkt bestrijdingsmiddelen, en dan alleen natuurlijke middelen. In eerste instantie weren ze ziekte, plagen en onkruid met teeltmaatregelen, zoals schoffelen en wieden, maar ook door inzet van natuurlijke vijanden van ziekteverwekkers en plaaginsecten. Ze gebruiken geen kunstmest. De dieren krijgen biologisch voer. 

 

Minimaal 60% van het veevoer moet van het eigen bedrijf of uit de regio (EU) komen. Daardoor blijft de import van veevoer, en de eventuele tropische ontbossing die daarmee gepaard kan gaan, beperkt. Het EU-biologisch-keurmerk geeft overigens geen garantie dat er geen ontbossing plaatsvindt. 

 

EU-Biologisch stelt geen eisen aan energiegebruik of aan de beperking van broeikasgasuitstoot - hoewel het verbod op kunstmest deze indirect wel beperkt. Het aantal dieren per grondoppervlak moet zodanig zijn, dat de schade aan de bodem (door de dieren en hun mest) minimaal is. Het maximale aantal dieren is ook beperkt om een te hoge stikstofuitstoot te voorkomen.

Ten aanzien van dierenwelzijn ziet de Dierenbescherming EU-biologisch als gelijkwaardig aan Beter Leven 3 sterren. Voor zuivel gaan de eisen van EU-Biologisch echter iets minder ver dan die van Beter Leven 3 sterren. Er is aandacht voor het type huisvesting, met voldoende ruimte en middelen voor soorteigen gedrag. Dieren hebben altijd toegang tot buitenruimte. Gezondheidsproblemen die vaak optreden bij intensieve veehouderij moeten worden vermeden. Er mogen geen kalmerings- of dwangmiddelen worden ingezet bij bijvoorbeeld transport, maar er is geen maximum transportduur vastgesteld. 

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. EU-biologisch had ten tijde van de beoordeling nog geen impactrapportage gepubliceerd. Voor deze beoordeling heeft dit geen gevolgen, maar bij een volgende beoordelingsronde zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie. 

Elk EU-land wijst een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie aan die verantwoordelijk is voor de controle. In Nederland is dat Skal Biocontrole. Er is een sanctiebeleid. 

Website EU-biologisch

Meer informatie?

Er is nog veel meer te lezen over de milieu-impact van zuivel.

MEER LEZEN