EU-biologisch (wijn)

Topkeurmerk
Topkeurmerk

EU-biologisch (wijn)

EU-biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische (import)producten, in dit geval wijn. Biologisch heeft een wettelijke status. De Europese Unie heeft de meest meetbare uitgangspunten van de biologische landbouw in wetgeving vastgelegd. Welke eisen stelt het keurmerk? De druiven zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Wel mag er kopersulfaat gebruikt worden tegen schimmels. Er zijn geen prest...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Zie informatie
  • Controle
  • Transparantie

EU-biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische (import)producten, in dit geval wijn. Biologisch heeft een wettelijke status. De Europese Unie heeft de meest meetbare uitgangspunten van de biologische landbouw in wetgeving vastgelegd.

Welke eisen stelt het keurmerk?

De druiven zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Wel mag er kopersulfaat gebruikt worden tegen schimmels. Er zijn geen prestatie eisen aan watergebruik, energiegebruik en emissies. Wel is een verantwoord gebruik van energie en van natuurlijke hulpbronnen zoals water, bodem, organische stoffen en lucht verplicht. Druiventeelt in gebieden die kampen met waterschaarste is bij biologische wijn toegestaan.
Er zijn geen eisen voor arbeidsomstandigheden.
Het Europese keurmerk geeft de garantie dat het een biologisch product is. Naast het EU-keurmerk kan ook een nationaal keurmerk voor biologische landbouw op de verpakking staan. Soms stelt zo'n nationaal keurmerk extra eisen, maar niet altijd.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op biologische wijn.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.