Ga direct naar de inhoud

Beter Leven 1 ster

Beter Leven 1 Ster

Laatste screening: april 2022

Het Beter Leven-keurmerk is opgezet door de Dierenbescherming. Het keurmerk geeft met 1, 2 of 3 sterren aan hoe diervriendelijk dieren gehouden zijn voor de productie van vlees, eieren en zuivel. Op zuivel komt Beter Leven voor als 1 ster of 3 sterren.

Meer sterren betekent dat er meer aanpassingen zijn gedaan om het welzijn van de dieren te verbeteren. Het is een ketenkeurmerk - dus behalve de veehouderijen moeten ook alle andere schakels in de keten (zoals slachterijen, pakstations, verwerkers, verpakkers etc.) zich houden aan de eisen. Alle partijen in de keten worden gecontroleerd en moeten gecertificeerd zijn. 

Thema's

In tegenstelling tot bij vlees en eieren, stelt het Beter Leven-keurmerk m.b.o. zuivel ook aanvullende milieueisen. Zo zijn er eisen om de biodiversiteit te stimuleren - o.a. door minimaal 5% van het bedrijfsterrein met kruidenrijk grasland in te richten, en is er aandacht voor nestmogelijkheden en voerbeschikbaarheid voor weidevogels.

 

Fosfaat- en stikstofkunstmest wordt niet gebruikt. Boeren kopen verplicht 100% groene stroom uit wind of zon in Nederland aan, en er is een maximum gesteld aan de aangekochte elektriciteit per hoeveelheid melk. 

Al het ruwvoer (zoals stro, bieten en knollen) wordt aangekocht op maximaal 50 km afstand van het bedrijf, en alle soja en palmproducten zijn duurzaam gecertificeerd. Er is een maximum vastgesteld aan de mate van milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen t.a.v. grondwater en bodem- en waterleven.

 

Er worden geen eisen gesteld aan (monitoring en beperking van) klimaatimpact. En bedrijven zijn niet helemaal grondgebonden. Het aandeel grasland op eigen areaal is 80%. 15% van de bedrijfsgrond moet permanent grasland zijn. 

Ten aanzien van dierenwelzijn worden veel ambitieuze eisen gesteld. Melkkoeien krijgen minimaal 8,5m2 ligruimte in de stal en 10m2 loopruimte. Ze krijgen minimaal 120 dagen per jaar weidegang - volgens de normen van Stichting Weidemelk. Er is één schuurborstel per 60 koeien. En de transportduur is maximaal 8 uur, of 4 uur naar de slacht.

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun keurmerk is. In enkele nieuwsberichten wordt geschreven over de impact van het Beter Leven-keurmerk, maar er is geen impactrapportage gepubliceerd. Voor deze beoordeling heeft dit geen gevolgen, maar bij een volgende beoordelingsronde verwachten we beter inzicht in de effecten van het beeldmerk. Dan zullen we dit aspect ook meewegen in de score op transparantie. 

Controle op naleving van de eisen gebeurt door onafhankelijke, geaccrediteerde partijen en er is een sanctiebeleid. 

Website Beter Leven

Meer informatie?

Er is nog veel meer te lezen over de milieu-impact van zuivel.

MEER LEZEN