EU-biologisch (bloemen en planten)

Keurmerk
Keurmerk

EU-biologisch (bloemen en planten)

EU-biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten, in dit geval sierteeltproducten. Biologisch heeft een wettelijke status. De Europese Unie heeft de meest meetbare uitgangspunten van de biologische landbouw in wetgeving vastgelegd. Welke eisen stelt het keurmerk? Het Europese keurmerk voor biologische producten stelt ook in het geval van snijbloemen, potplanten en bloembollen strenge milieueisen. Bloemen zijn ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

EU-biologisch is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten, in dit geval sierteeltproducten. Biologisch heeft een wettelijke status. De Europese Unie heeft de meest meetbare uitgangspunten van de biologische landbouw in wetgeving vastgelegd.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het Europese keurmerk voor biologische producten stelt ook in het geval van snijbloemen, potplanten en bloembollen strenge milieueisen. Bloemen zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en kunstmest. Om de bodem gezond te houden, is wisselteelt verplicht. De eisen liggen vast in wetten van de Europese Unie. Er zijn geen eisen aan afvalbeheer, energiegebruik en de uitstoot van CO2 en vervuilende stoffen. Biologische bloemen kunnen dus ook uit de warme kas komen, of ingevlogen zijn.

Hoe is de controle geregeld?

Elk EU-land wijst een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie aan die verantwoordelijk is voor de controle. In Nederland is dat Skal.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Snijbloemen die biologisch geteeld worden zijn onder andere tulpen, pioenrozen en zonnebloemen. Daarnaast zijn ook andere siergewassen (decoratiegroen, bloembollen, kamer- en tuinplanten) en (bloemen)zaden te koop met het biologisch-keurmerk.

Meer informatie

Lees meer over de milieu-impact van bloemen op de site van Milieu Centraal. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening maart 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.