Nordic Swan Ecolabel (verf)

Keurmerk
Keurmerk

Nordic Swan Ecolabel (verf)

Nordic Swan Ecolabel is een Scandinavisch milieukeurmerk. De eisen waarop een product wordt beoordeeld, zijn per type product opgesteld met als doel producten te onderscheiden met een lage milieu-impact. Hierbij wordt rekening gehouden met de volledige levenscyclus van een product, vanaf het winnen van de grondstoffen tot het moment waarop het product als afval wordt weggegooid. Welke eisen stelt het keurmerk? Voor verf stelt het keurmerk gren...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Nordic Swan Ecolabel is een Scandinavisch milieukeurmerk. De eisen waarop een product wordt beoordeeld, zijn per type product opgesteld met als doel producten te onderscheiden met een lage milieu-impact. Hierbij wordt rekening gehouden met de volledige levenscyclus van een product, vanaf het winnen van de grondstoffen tot het moment waarop het product als afval wordt weggegooid.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Voor verf stelt het keurmerk grenzen aan de toegestane concentraties vluchtige organische stoffen, vluchtige aromatische koolwaterstoffen en toevoegingen die giftig zijn voor in het water levende organismen. Het keurmerk staat nooit op producten die volgens Europese regels schadelijk zijn voor de gezondheid en/of de omgeving. Nordic Swan Ecolabel stelt ook prestatie-eisen aan het product, zoals de bestendigheid tegen UV-licht, en aan de informatie die op de verpakking staat. Zo moet de verpakking ten minste informatie geven over waar de verf voor is bedoeld, onder welke omstandigheden de verf het beste kan worden gebruikt, hoeveel verf er ongeveer nodig is voor het schilderen van één vierkante meter en hoe je de verf veilig kunt gebruiken, opslaan en afdanken.

Het label stelt geen eisen die betrekking hebben op klimaatimpact van productie of duurzame winning van grondstoffen.

Hoe is de controle geregeld? 

Het Nordic Swan Ecolabel wordt beheerd door de ministeries van Noord-Europese landen (Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden). Deze overheden garanderen een onafhankelijke controle van Nordic Swan Ecolabel-certificering.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het beeldmerk is te vinden op een groot aantal producten, variërend van schoonmaakmiddelen, cosmetica en elektronica tot meubelen, leren kleding, papier en bouwmaterialen. Deze beoordeling gaat over de eisen die worden gesteld aan verschillende soorten binnen- en buitenverf.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van verf. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening juli 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.