Nordic Swan Ecolabel (Papier)

Keurmerk
Keurmerk

Nordic Swan Ecolabel (Papier)

Nordic Swan Ecolabel is het Scandinavische milieukeurmerk voor ecologische producten. Welke eisen stelt het keurmerk? Sanitair papier met het Nordic Swan Ecolabel moet voor minstens 75 procent bestaan uit hergebruikte papiervezels óf minstens 30 procent moet gecertificeerd zijn volgens een schema voor duurzaam bosbeheer. Grafisch papier moet voor minimaal 70% gerecycled of gecertificeerd zijn. Papier met het Nordic Swan Ecolabel is chloorvrij ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Nordic Swan Ecolabel is het Scandinavische milieukeurmerk voor ecologische producten.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Sanitair papier met het Nordic Swan Ecolabel moet voor minstens 75 procent bestaan uit hergebruikte papiervezels óf minstens 30 procent moet gecertificeerd zijn volgens een schema voor duurzaam bosbeheer. Grafisch papier moet voor minimaal 70% gerecycled of gecertificeerd zijn. Papier met het Nordic Swan Ecolabel is chloorvrij gebleekt. Nordic Swan Ecolabel stelt strenge eisen aan het gebruik van chemicaliën in het productieproces van papier en ook aan energie en uitstoot van schadelijke stoffen naar water en lucht. Daarnaast moet op de verpakking informatie staan over correct afdanken van het product.

Het meeste hout voor de papierproductie is niet uit tropische landen (landen waar arbeidsomstandigheden vaak niet goed op orde zijn) afkomstig. Daarom worden keurmerken op papier niet op sociale aspecten beoordeeld.

Deze beoordeling gaat over eisen die worden gesteld aan sanitair papier en aan kopieer- en printerpapier.

Hoe is de controle geregeld?

Het Nordic Swan Ecolabel wordt beheerd door de ministeries van Noord-Europese landen (Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden). Deze overheden garanderen een onafhankelijke controle van Nordic Swan Ecolabel-certificering.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Grafisch papier, koffiefilters, enveloppes, hygiënisch papier (WC-papier, servetten, keukenpapier)

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van papier. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Januari 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.