Nordic Swan Ecolabel (kleding)

Keurmerk
Keurmerk

Nordic Swan Ecolabel (kleding)

Nordic Swan Ecolabel is het Scandinavische milieukeurmerk op textiel. In Nederland kun je het tegenkomen op leer. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling. Welke eisen stelt het ...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Nordic Swan Ecolabel is het Scandinavische milieukeurmerk op textiel. In Nederland kun je het tegenkomen op leer.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt milieueisen aan de fase voor grondstofproductie en de verwerking daarvan. Er zijn geen eisen voor het eindproduct.

Het keurmerk is vooral gericht op transparantie van de productieketen. Er zijn geen aanvullende eisen met betrekking tot dierenwelzijn.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: Huiden mogen alleen afkomstig zijn van vee uit zuivel- en vleesindustrie of van herten, rendieren en elanden.
  • van vezel naar doek: De eisen voor leer hebben betrekking op het gebruik van chroom en andere chemicaliën en restanten daarvan in het afvalwater. Ook zijn er eisen aan energie- en waterverbruik.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk in de fases van vezel naar doek en van doek naar kleding de volgende eisen aan:

  • De eisen volgen de ILO-standaard, maar zijn nauwelijks in detail uitgewerkt. Er is een verbod op discriminatie, dwang- en kinderarbeid. Arbeiders moeten onder gezonde en veilige omstandigheden werken. Werktijd moeten acceptabel zijn. Daarnaast hebben werknemers het recht om een vakbond op te richten. Ook ontvangen ze een minimum loon. Er zijn geen eisen met betrekking tot een eerlijke prijs of leefbaar loon.

Hoe is de controle geregeld?

Controle vindt plaats door een onafhankelijke partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Leren kleding.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening juni 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.