Wat zijn topkeurmerken?

Topkeurmerken zijn koplopers onder de keurmerken op voeding. Zij stellen de hoogste eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en mens&werk. Dit betekent niet dat alle producten met één of meer topkeurmerken 100% duurzaam zijn. Door deze producten te kopen, draag je bij aan het proces naar een duurzamere voedselketen.    

Eisen topkeurmerk

Een topkeurmerk voldoet aan 3 eisen: 

  • Het is ambitieus (streng): de eisen voor milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk gaan veel verder dan gemiddeld (wat ‘normaal’ is in de branche). Een topkeurmerk haalt een score van 4 of 5 op één van deze duurzaamheidsterreinen.
  •  Het is transparant: de eisen zijn makkelijk te vinden op de website en concreet. De informatie over het keurmerk is bovendien makkelijk te begrijpen en dekt de lading. Kortom: je weet waar het keurmerk voor staat. Een topkeurmerk heeft een score van 4 of 5.
  • Het is betrouwbaar en betrokken: er is onafhankelijke controle, liefst door een organisatie die is goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie (of een vergelijkbare buitenlandse instelling). Of het keurmerk is lid van ISEAL. Er zijn sancties als de gebruiker van het keurmerk niet aan de eisen voldoet en er wordt jaarlijks verslag gedaan van de duurzaamheidsprestaties. Benodigde score: 4 of 5. 

 

De topkeurmerken voor voeding 

 

Daarnaast behaalt ook 1 buitenlands keurmerk de hoogste score: het Zweedse KRAV. Ook dit keurmerk kun je soms in Nederlandse winkels aantreffen. 

Alleen voeding

Milieu Centraal heeft in 2016, met een update in 2018, bepaald welke voedingskeurmerken een topkeurmerk zijn. De keurmerken in de andere categorieën heeft Milieu Centraal nog niet op deze manier beoordeeld.