Nordic Swan Ecolabel (Schoonmaak)

Keurmerk
Keurmerk

Nordic Swan Ecolabel (Schoonmaak)

Nordic Swan Ecolabel is een Scandinavisch milieukeurmerk dat op veel producten op de Nederlandse markt te vinden is. Welke eisen stelt het keurmerk? Het keurmerk staat op schoonmaakmiddelen die een beperkte hoeveelheid gevaarlijke stoffen bevatten, geen microplastics bevatten en een beperkte impact hebben op waterorganismen. Aangegeven moet worden welk deel van de grondstoffen hernieuwbaar is en of deze gecertificeerd zijn. Palmolie moet minst...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Nordic Swan Ecolabel is een Scandinavisch milieukeurmerk dat op veel producten op de Nederlandse markt te vinden is.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk staat op schoonmaakmiddelen die een beperkte hoeveelheid gevaarlijke stoffen bevatten, geen microplastics bevatten en een beperkte impact hebben op waterorganismen. Aangegeven moet worden welk deel van de grondstoffen hernieuwbaar is en of deze gecertificeerd zijn. Palmolie moet minstens RSPO gecertificeerd zijn. Daarbij geldt de eis dat het middel wel net zo goed schoonmaakt als vergelijkbare producten. Plastic verpakkingen moeten aan eisen voldoen zodat ze beter recyclebaar zijn, en de verhouding tussen verpakkings- en inhoudsgewicht is aan een maximum gebonden.

Er gelden geen eisen voor dierproeven.

Hoe is de controle geregeld? 

Nordic Swan Ecolabel wordt door een onafhankelijke toezichtorganisatie op dit specifieke schema gecontroleerd.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Schoonmaakmiddelen voor o.a. harde oppervlakken, handafwas, vaatwasmachine en textiel. Ook te vinden op andere producten zoals cosmetica, shampoo’s en zonnebrandcrèmes. In deze beoordeling kijken we alleen naar schoonmaakmmiddelen.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van schoonmaakmiddelen. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Augustus 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.