Remokey

Remokey

REMOkey is een logo dat aangeeft dat het genoemde percentage gerecycled materiaal in een kledingstuk of in een ander product van textiel klopt. Er staat een QR-code bij voor meer informatie over de productiestappen. Soms staat er bij het logo ook informatie over de milieuwinst (water, CO2 en energie) van het product in vergelijking met een zelfde product van nieuwe grondstoffen.  Welke eisen stelt het beeldmerk? Het beeldmerk zelf stelt geen m...

  • Milieu
  • Zie informatie
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Niet gecheckt
  • Transparantie
  • Speelt niet

REMOkey is een logo dat aangeeft dat het genoemde percentage gerecycled materiaal in een kledingstuk of in een ander product van textiel klopt. Er staat een QR-code bij voor meer informatie over de productiestappen. Soms staat er bij het logo ook informatie over de milieuwinst (water, CO2 en energie) van het product in vergelijking met een zelfde product van nieuwe grondstoffen. 

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Het beeldmerk zelf stelt geen milieueisen. Ook stelt het geen eisen aan het minimale percentage gerecyclede grondstoffen die in een product zitten. Er zijn geen eisen op het gebied van mens en werk.

Het logo geeft aan dat het genoemde percentage gerecycled materiaal gecheckt is en klopt. Om te bepalen of het gebruikte materiaal ook echt van gerecyclede grondstoffen gemaakt is gebruikt REMOkey keurmerken als Global Recycled Standard, Content Claim Standard en Recycled Claim Standard.

REMOkey checkt daarna of die gerecyclede grondstoffen ook echt in het eindproduct (bijv. de broek of de trui) terecht zijn gekomen. Dit checkt REMOkey door de gerecyclede grondstoffen te coderen met traceerbare verf. Zo kan het gerecyclede materiaal tijdens de hele productieroute gevolgd worden. Ook wordt er een check ‘op papier’ gedaan door een schaduwadministratie (blockchain) bij te houden. Die schaduwadministratie moet kloppen met de gecodeerde gerecyclede grondstoffen in het eindproduct.

REMOkey berekent ook de water-, energie- en CO2-besparingen, maar stelt geen eisen aan hoe hoog die besparingen moeten zijn.

Hoe is de controle geregeld?

Niet van toepassing.

Op welke soort producten in het beeldmerk te vinden?

Textiel

Meer informatie

Bij kledingkeurmerken beoordelen we eisen aan milieu, dier en mens apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie kledingstukken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Oktober 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.