Global Recycled Standard (kleding)

Keurmerk
Keurmerk

Global Recycled Standard (kleding)

De Global Recycle Standard geeft aan dat kleding en andere producten minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan. Dit percentage moet, per materiaalsoort, op het etiket vermeld worden. Global Recycled Standard is oorspronkelijk opgezet voor de textielindustrie, maar het keurmerk komt op allerlei producten voor, zoals bijvoorbeeld tuinschuttingen. Welke eisen stelt het keurmerk? Tijdens het productieproces moeten het energie- en watergeb...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

De Global Recycle Standard geeft aan dat kleding en andere producten minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan. Dit percentage moet, per materiaalsoort, op het etiket vermeld worden. Global Recycled Standard is oorspronkelijk opgezet voor de textielindustrie, maar het keurmerk komt op allerlei producten voor, zoals bijvoorbeeld tuinschuttingen.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Tijdens het productieproces moeten het energie- en watergebruik, de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en de hoeveelheid afval gedocumenteerd worden. Er zijn geen specifieke doelstellingen genoemd, maar de fabrikant moet betekenisvolle doelen stellen om dit alles te verminderen, en deze doelen ook behalen. Elk jaar moet bekeken worden hoe het gaat. Er mogen geen voor mensen en milieu schadelijke stoffen worden gebruikt in het productieproces (ze kunnen wel in het eindproduct zitten, omdat ze al in het gerecyclede materiaal zaten).

Alle partijen in de productieketen moeten gecertificeerd worden; van het recyclingbedrijf tot de laatste partij die een product aan de winkel verkoopt: zo weet je zeker dat er echt gerecycled materiaal in het product zit.

Er zijn ook sociale eisen, zoals een verbod op kinder- en dwangarbeid en discriminatie, en het garanderen van vakbondsvrijheid en een veilige werkomgeving. Lonen voor alle werknemers moeten ten minste het nationale minimumloon of sectorafspraken volgen. De lonen voor gangbare werktijden moeten genoeg zijn voor basisbehoeften en een beetje extra inkomen voor werknemers en hun familie.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde certificerende partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Textiel, maar ook van andere soorten materiaal, zoals plastic, als er maar 50% van gerecycled is.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Juni 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.