Ga direct naar de inhoud

EU Ecolabel (kleding)

Eu Ecolabel2021

Laatste screening: augustus 2018

Het EU Ecolabel stelt eisen aan de productie van allerlei soorten textiel, van kleding tot beddengoed. Hoewel de Europese Unie eigenaar is, beheert Stichting Milieukeur het EU Ecolabel in Nederland.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd alle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?
Textiel. 

 

Thema's

De milieueisen van het EU Ecolabel hebben betrekking op de hele textielketen: van de teelt van (natuurlijke) vezels tot aan de verwerking en de naaiateliers. In de laatste fase worden ook eisen aan arbeidsomstandigheden gesteld.

Het Ecolabel stelt niet alleen eisen aan de productie, maar ook aan het eindproduct. Zo mag kleding niet snel slijten bij gebruik, wassen en drogen. Een langere levensduur zorgt voor een lagere milieu-impact. Er worden geen eisen gesteld wat betreft dierenwelzijn bij de productie van wol en zijde. Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen:

  • Grondstof- en vezelproductie: het keurmerk stimuleert het gebruik van gerecyclede vezels en katoen afkomstig uit biologische landbouw. Er mogen geen genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt. Beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen en efficiënt gebruik van energie. Er worden geen eisen gesteld aan watergebruik.
  • Van vezel naar doek: eisen op het gebied van energiegebruik en schadelijke stoffen. Uitstoot naar lucht en water moet worden beperkt.
  • Van doek naar kleding: eisen op het gebied van energiegebruik en schadelijke stoffen. Uitstoot naar lucht en water moet worden beperkt. 

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk de volgende eisen.

V
an doek naar kleding: er mag geen sprake zijn van kinder- en dwangarbeid. Daarnaast moeten arbeiders zich kunnen verenigen in een vakbond, acceptabele werktijden hebben en moeten ze kunnen werken in veilige werkomstandigheden. Hoewel er richtlijnen zijn voor een minimumloon, stelt het label geen eisen over een leefbaar loon, een eerlijke prijs voor de producten, of een langdurige handelsrelatie. 

Er vindt onafhankelijke controle plaats door een geaccrediteerde partij. Kijk voor meer informatie op www.europeesecolabel.nl en www.smk.nl. 

Website EU Ecolabel

Meer informatie?

Er is nog veel meer te lezen over de impact van kleding.

MEER LEZEN