Quality Mark Good Soil (potgrond)

Keurmerk
Keurmerk

Quality Mark Good Soil (potgrond)

Quality Mark Good Soil is een keurmerk dat eisen stelt aan kwaliteits- en milieuaspecten van groeimedia, zoals potgrond en tuinaarde. Welke eisen stelt het beeldmerk? Minstens de helft van het veen in het product moet ‘Responsibly Produced Peat’ gecertificeerd zijn, en er mogen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden op de locatie van de potgrondproductie. Er zijn geen duurzaamheidseisen voor winning van grondstoffen, anders dan veen. Er wor...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Quality Mark Good Soil is een keurmerk dat eisen stelt aan kwaliteits- en milieuaspecten van groeimedia, zoals potgrond en tuinaarde.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Minstens de helft van het veen in het product moet ‘Responsibly Produced Peat’ gecertificeerd zijn, en er mogen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden op de locatie van de potgrondproductie. Er zijn geen duurzaamheidseisen voor winning van grondstoffen, anders dan veen. Er worden geen eisen gesteld aan de uitstoot van broeikasgassen bij productie.

Wat de samenstelling van het product betreft zijn schadelijke stoffen of organismen voor mens of plant verboden, net zoals steen, glas en plastic. Er zijn maxima aan belastende stoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Organisch materiaal in de potgrond moet minstens voor 40% uit hernieuwbaar materiaal bestaan, zoals boomschors of kokos. Dit betekent dat er maximaal 60% veen in het product zit. Er moet een kwaliteitszorgsysteem zijn om de kwaliteit van het eindproduct te bewaken. Als de verpakking van plastic is moet deze minstens voor 40% van recycled plastic zijn.

Niet het hele eisenpakket van Quality Mark Good Soil is publiekelijk beschikbaar. De score in de keurmerkenwijzer neemt enkel de criteria in beschouwing die op de website genoemd worden.

Hoe is de controle geregeld?

De controle op het voldoen aan de eisen van het Quality Mark Good Soil keurmerk wordt uitgevoerd door een onafhankelijke, geaccrediteerde instelling.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het keurmerk is te vinden op groeimedia zoals potgrond en tuinaarde.

Quality Mark Good Soil is opgericht door potgrondmoederbedrijf Kekkilä BVB en staat op diens producten en de producten van diens dochterbedrijven, maar ook andere potgrondproducenten kunnen gecertificeerd worden.

Meer informatie

Lees meer over goede bemesting en tuinonderhoud. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Januari 2024
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.