Fairtrade (wijn)

Topkeurmerk
Topkeurmerk

Fairtrade (wijn)

Het keurmerk Fairtrade richt zich op arme producenten: kleine boeren en arbeiders. De missie van Fairtrade is om een brug te slaan tussen consument en producent, de handel eerlijker te maken en de positie van producenten in de keten te versterken. Er zijn drie sets criteria: voor kleine boeren, voor plantages en voor handelaren. Bij wijn hebben de criteria betrekking op de druiventeelt en de handel, niet op de vinificatie. Welke eisen stelt he...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie

Het keurmerk Fairtrade richt zich op arme producenten: kleine boeren en arbeiders. De missie van Fairtrade is om een brug te slaan tussen consument en producent, de handel eerlijker te maken en de positie van producenten in de keten te versterken. Er zijn drie sets criteria: voor kleine boeren, voor plantages en voor handelaren. Bij wijn hebben de criteria betrekking op de druiventeelt en de handel, niet op de vinificatie.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Kleine boeren moeten zich democratisch organiseren om hun producten samen te verkopen. De handelaar betaalt hen minstens een gegarandeerde minimumprijs en altijd een vaste ontwikkelingspremie. De boerenorganisatie investeert de premie in gemeenschapsvoorzieningen of in verbetering van teelt en bedrijfsvoering. Plantages moeten de rechten van hun arbeiders respecteren en hun ontwikkeling stimuleren. Over de bestemming van de ontwikkelingspremie beslist het premiecommittee van arbeiders. 

Fairtrade stelt ook milieu-eisen. Bepaalde bestrijdingsmiddelen zijn verboden, er zijn eisen voor afval- en waterbeheer, voor energiegebruik en producenten moeten aantonen dat zij zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Schade aan gebieden met hoge ecologische waarde moet worden voorkomen.

Het Fairtrade keurmerk is begonnen als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1988) van gelijknamige stichting. In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 is ervoor gekozen om de verschillende internationale initiatieven onder een noemer verder te laten gaan. Dit is het keurmerk Fairtrade geworden. In Nederland komt het Fairtrade logo ook voor met de naamgeving Fairtrade Max Havelaar Netherlands.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Fairtrade is behalve op wijn ook te vinden op een breed scala aan tropische voedingsproducten zoals koffie, thee, cacao, groente en fruit.

Meer informatie

Meer informatie:
www.fairtrade.net
www.maxhavelaar.nl

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.