Fairtrade (tropische groente en fruit)

Topkeurmerk
Topkeurmerk

Fairtrade (tropische groente en fruit)

Het keurmerk Fairtrade richt zich op arme producenten: kleine boeren en arbeiders. De missie van Fairtrade is om met steun van de consument de handel eerlijker te maken en de positie van boeren en arbeiders in de keten te versterken, om een duurzame en rechtvaardige wereld dichterbij te brengen.  Welke eisen stelt het keurmerk? Kleine boeren moeten coöperaties opzetten om samen hun producten te verkopen. De handelaar betaalt minstens een gegar...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie

Het keurmerk Fairtrade richt zich op arme producenten: kleine boeren en arbeiders. De missie van Fairtrade is om met steun van de consument de handel eerlijker te maken en de positie van boeren en arbeiders in de keten te versterken, om een duurzame en rechtvaardige wereld dichterbij te brengen. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

Kleine boeren moeten coöperaties opzetten om samen hun producten te verkopen. De handelaar betaalt minstens een gegarandeerde minimumprijs en altijd een vaste ontwikkelingspremie. De boerenorganisatie investeert die premie in voorzieningen voor de gemeenschap of in verbetering van teelt en bedrijfsvoering. Plantages moeten de rechten van hun arbeiders respecteren en hun sociale ontwikkeling stimuleren. Over de bestemming van de ontwikkelingspremie beslist het premiecommittee van arbeiders.  

Fairtrade stelt ook milieu-eisen. Bepaalde bestrijdingsmiddelen zijn verboden, er zijn eisen voor afval- en waterbeheer, voor energiegebruik en producenten moeten aantonen dat zij zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Schade aan gebieden met hoge ecologische waarde moet worden voorkomen.

Om het keurmerk te voeren moeten producten 100% Fairtrade zijn.

Hoe is de controle geregeld?

Op naleving van de Fairtrade standaarden vindt onafhankelijke controle plaats door een geaccrediteerde partij, die een sanctiebeleid heeft.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het keurmerk is te vinden op producten (met ingrediënten afkomstig) uit ontwikkelingslanden, zoals tropisch fruit, maar ook op koffie, thee, chocola, rijst en non-food producten. Producten met het Fairtrade keurmerk worden verkocht in supermarkten, natuurvoedingswinkels, wereldwinkels en andere speciaalzaken

Het Fairtrade keurmerk is begonnen als het Max Havelaar keurmerk (sinds 1989). In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 zijn de verschillende initiatieven onder één internationaal dak gebracht. In bijna alle landen heet het keurmerk nu Fairtrade.

Meer informatie

Meer informatie:
www.fairtrade.net

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.