Fair for Life (kleding)

Keurmerk
Keurmerk

Fair for Life (kleding)

Fair for Life is een keurmerk voor eerlijke handel dat ook milieucriteria kent. Het keurmerk heeft betrekking op de hele textielketen: van teelt van de (natuurlijke) vezels, de verwerking ervan, de naaiateliers tot de winkels. Welke eisen stelt het keurmerk? De milieueisen van Fair for Life streven biologische teelt d.m.v. een jaarlijks strenger wordend eisenpakket biologische teelt na. Daarnaast worden er eisen gesteld om energiegebruik te mi...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Fair for Life is een keurmerk voor eerlijke handel dat ook milieucriteria kent. Het keurmerk heeft betrekking op de hele textielketen: van teelt van de (natuurlijke) vezels, de verwerking ervan, de naaiateliers tot de winkels.

Welke eisen stelt het keurmerk?

De milieueisen van Fair for Life streven biologische teelt d.m.v. een jaarlijks strenger wordend eisenpakket biologische teelt na. Daarnaast worden er eisen gesteld om energiegebruik te minimaliseren, lucht- en watervervuiling te beperken, en natuurlijke ecosystemen te beschermen.

De eisen op sociaal gebied zijn vergaand: geen kinderarbeid, vakbondsvrijheid, geen discriminatie, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, acceptabele werktijden, geen dwangarbeid, leefbare lonen. Daarnaast worden vaste handelsrelaties geƫist en een kostendekkende minimumprijs voor producenten. Er moet met respect voor de lokale gemeenschappen gehandeld worden.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij (ECOCERT).

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op textiel.

Meer informatie

Bij kledingkeurmerken beoordelen we eisen aan milieu, dier en mens apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie kledingstukken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.