Nature Care Product

Keurmerk
Keurmerk

Nature Care Product

Het keurmerk Nature Care Product (NCP) stimuleert het optimaal gebruik van hernieuwbare grondstoffen in producten. Het is onder andere te vinden op wasmiddelen. Welke eisen stelt het beeldmerk? NCP stelt eisen aan veel relevante milieuaspecten. Dit begint bij de grondstoffen, die zo veel mogelijk biologisch zijn en niet gemaakt op basis van aardolie (petrochemisch). Bij gebruik van palmolie moet deze, indien beschikbaar, duurzaam geteeld zijn,...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het keurmerk Nature Care Product (NCP) stimuleert het optimaal gebruik van hernieuwbare grondstoffen in producten. Het is onder andere te vinden op wasmiddelen.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

NCP stelt eisen aan veel relevante milieuaspecten. Dit begint bij de grondstoffen, die zo veel mogelijk biologisch zijn en niet gemaakt op basis van aardolie (petrochemisch). Bij gebruik van palmolie moet deze, indien beschikbaar, duurzaam geteeld zijn, met RSPO-eisen als een minimum. Bij de verwerking van de grondstoffen zijn sommige chemische productieprocessen niet toegestaan, om het product zo natuurlijk mogelijk te houden. ‘Natuurlijk’ betekent niet automatisch dat het milieuvriendelijker is. Het product mag geen genetisch gemodificeerde organismen bevatten en het keurmerk staat slechts een beperkt gebruik van gevaarlijke stoffen toe. Er worden eisen gesteld aan de biologische afbreekbaarheid na gebruik van het product. De verpakking moet milieuvriendelijk zijn.

NCP stelt ook eisen aan dierenwelzijn. Zo zijn dierproeven verboden. Dierlijke ingrediënten komen zoveel mogelijk uit gecertificeerde biologische teelt.

Hoe is de controle geregeld?

Het keurmerk wordt gecontroleerd door de onafhankelijke en geaccrediteerde instantie EcoControl. 

Op welke soort producten in het beeldmerk te vinden?

Onder andere wasmiddelen. Het keurmerk kent ook een vegan-variant.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer en hier meer uitleg over duurzaam schoonmaken.


Laatste screening Augustus 2021
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.