IVN Naturleder

Keurmerk
Keurmerk

IVN Naturleder

IVN Naturleder is een keurmerk voor producten van leder. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling. Welke eisen stelt het keurmerk? Het keurmerk stelt eisen op het gebied van mili...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

IVN Naturleder is een keurmerk voor producten van leder.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt eisen op het gebied van milieu eisen aan de fases van grondstofproductie en de verwerking van de grondstoffen. Op het gebied van dierenwelzijn zijn er alleen eisen voor de grondstofproductie. De eisen voor mens en werk gelden voor alle productiefases.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: De huiden moeten van vleesvee afkomstig zijn en mogen niet van wilde, beschermde of voor leer gefokte dieren komen.
  • van vezel naar doek: Bij het conserveren (zouten) van de huiden mogen geen chemicaliën worden gebruikt. De gebruikte zouten moeten natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn. Het looien moet worden gedaan met plantaardige stoffen, chroom en minerale looistoffen zijn verboden. Verfstoffen zijn bij voorkeur plantaardig. Ze moeten in ieder geval voldoen aan de Europese standaard en vrij zijn van zware metalen en halogeenverbindingen die slecht afbreken in het milieu. Het gebruik van coatings en oplosmiddelen bij het nalooien is verboden.

Op het gebied van dierenwelzijn stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: Er zijn adviezen voor transportafstanden (maximaal 400 kilometer), maar dit zijn geen harde eisen. Er zijn geen eisen aan de behandeling tot aan de slacht of de slacht zelf, buiten de nationale wetgeving.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk de volgende eisen aan alle fases van productie:

  • Er mag geen sprake zijn van dwang- en kinderarbeid. Arbeiders hebben het recht om een vakbond op te richten. Er zijn eisen met betrekking tot de werktijden, minimumloon en een gezonde en veilige werkomgeving. Er zijn geen eisen voor een leefbaar loon of een eerlijke prijs.

Hoe is de controle geregeld?

Er is een onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Leren kleding en andere leren producten.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening juni 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.