De Global Recycle Standard geeft aan dat kleding en andere producten minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan. Het percentage moet per materiaalsoort op het etiket vermeld worden.
Global Recycled Standard is oorspronkelijk opgezet voor de textielindustrie. Het keurmerk is te vinden op textiel maar ook op andere soorten materiaal zolang er maar 50% van gerecycled is.
Global Recycled Standard (kleding)
Laatste screening: juni 2023
Thema's
Milieu
Tijdens het productieproces moeten het energie- en watergebruik, de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en de hoeveelheid afval gedocumenteerd worden. Er zijn geen specifieke doelstellingen genoemd, maar de fabrikant moet betekenisvolle doelen stellen om dit alles te verminderen, en deze doelen ook behalen.
Elk jaar moet bekeken worden hoe het gaat. Er mogen geen voor mensen en milieu schadelijke stoffen worden gebruikt in het productieproces. Ze kunnen wel in het eindproduct zitten, omdat ze al in het gerecyclede materiaal zaten.
Alle partijen in de productieketen moeten gecertificeerd worden: van het recyclingbedrijf tot de partij die het product aan de winkel verkoopt. Zo weet je zeker dat er echt gerecycled materiaal in het product zit.
Mens en werk
Er zijn ook sociale eisen, zoals een verbod op kinder- en dwangarbeid en discriminatie en het garanderen van vakbondsvrijheid en een veilige werkomgeving. Lonen voor alle werknemers moeten ten minste het nationale minimumloon of sectorafspraken volgen. De lonen voor gangbare werktijden moeten genoeg zijn voor basisbehoeften en een beetje extra inkomen voor werknemers en hun familie.
Betrouwbaarheid
Controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde certificerende partijen.
Meer informatie?
Er is nog veel meer te lezen over de impact van kleding.