Fairtrade Textile Production Standard

Keurmerk
Keurmerk

Fairtrade Textile Production Standard

Het Fairtrade keurmerk vindt zijn oorsprong bij de Nederlandse Stichting Max Havelaar. In 1988 werd de stichting met haar gelijknamige keurmerk opgericht naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 is ervoor gekozen om de verschillende internationale initiatieven onder een noemer verder te laten gaan. Dit is ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het Fairtrade keurmerk vindt zijn oorsprong bij de Nederlandse Stichting Max Havelaar. In 1988 werd de stichting met haar gelijknamige keurmerk opgericht naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. In de jaren 90 hebben andere landen in Europa en Noord-Amerika het Max Havelaar initiatief overgenomen. In 1997 is ervoor gekozen om de verschillende internationale initiatieven onder een noemer verder te laten gaan. Dit is het keurmerk Fairtrade geworden. In Nederland komt het Fairtrade logo ook voor met de naamgeving Fairtrade Max Havelaar Netherlands.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Kleding of ander textiel met het Fairtrade Textile Production Standard keurmerk zorgt ervoor dat werknemers in de kledingindustrie (vanaf de verwerking van de oogst (dus niet de teelt zelf) tot aan de winkel) onder gezonde en veilige arbeidsomstandigheden kunnen werken, een minimumloon verdienen en het recht hebben om zich in vakbonden te organiseren. Daarnaast worden er milieu eisen gesteld. Bepaalde gevaarlijke stoffen mogen niet gebruikt worden, er gelden eisen voor afval-, energie en waterbeheer.

De kleding dient vervaardigd te zijn uit Fairtrade katoen. Bij gemengd textiel geldt dat het minimaal 50% (Fairtrade) katoen moet bevatten en dat de overige vezels biologisch gecertificeerd moeten zijn.

Kijk voor meer informatie over Fairtrade op www.fairtrade.net.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Kleding en ander textiel.

Meer informatie

Bij kledingkeurmerken beoordelen we eisen aan milieu, dier en mens apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie kledingstukken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening augustus 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.