Fair Trade Certified Sewing

Keurmerk
Keurmerk

Fair Trade Certified Sewing

Het keurmerk Fair Trade Certified Sewing geeft aan dat de kleding (of andere producten van textiel) geproduceerd is in naaiateliers waar de werknemers onder betere werkcondities werken. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstu...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het keurmerk Fair Trade Certified Sewing geeft aan dat de kleding (of andere producten van textiel) geproduceerd is in naaiateliers waar de werknemers onder betere werkcondities werken.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt eisen aan de verwerking van de kledingvezels tot kleding. Er wordt niet gekeken naar de productie van de grondstoffen. Het keurmerk Fair Trade Certified (zonder Sewing) stelt wél eisen aan de gehele keten.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk in de fases van vezel naar doek en van doek naar kleding de volgende eisen:

  • Producenten moeten een milieuplan hebben voor water- energie- en grondstofgebruik. Daarnaast moet er een plan zijn voor afvalbeheer. Een aantal chemische stoffen mag niet gebruikt worden. Afval en afvalwater mag niet ongezuiverd in de natuur belanden.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk in de fases van vezel naar doek en van doek naar kleding de volgende eisen:

  • Afnemers van de producten moeten een Fair Trade-premie betalen, die moet worden gebruikt voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de werknemers. Er zijn strenge eisen op het gebied van gezonde en veilige werkomstandigheden: minimumloon volgens lokale standaard, geen discriminatie, kinder- en dwangarbeid, eisen met betrekking tot overwerk en arbeidstijden. Jonge werknemers krijgen mogelijkheid tot (bij)scholing, evenals hun kinderen.

Hoe is de controle geregeld?

De keurmerkeigenaar Fair Trade USA doet zelf de controles.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Kleding en ander textiel.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.