Fair Trade Certified Sewing

Keurmerk
Keurmerk

Fair Trade Certified Sewing

Het keurmerk Fair Trade Certified Sewing geeft aan dat de kleding (of andere producten van textiel) geproduceerd is in naaiateliers waar de werknemers onder betere werkcondities werken. Ook betalen kopers van de kleding een extra bijdrage, de zogenaamde Fair Trade Premie, die gebruikt wordt voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de werknemers. De premie kan ingezet worden voor gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het keurmerk Fair Trade Certified Sewing geeft aan dat de kleding (of andere producten van textiel) geproduceerd is in naaiateliers waar de werknemers onder betere werkcondities werken. Ook betalen kopers van de kleding een extra bijdrage, de zogenaamde Fair Trade Premie, die gebruikt wordt voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de werknemers. De premie kan ingezet worden voor gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt milieu-eisen: er moet een plan zijn voor het efficient inzetten van energie, grondstoffen en water, afval en afvalwater mogen niet in de natuur komen, bepaalde gevaarlijke stoffen mogen niet gebruikt worden. Het keurmerk stelt geen eisen aan teelt of productie van kledingvezels. In geval van een katoenen t-shirt geeft het fair Trade Certified Sewing keurmerk dus alleen aan de het t-shirt onder betere werkomstandigheden genaaid is en er een ontwikkelpremie is voor de arbeiders. Het zegt niks over de omstandigheden waarin de katoen verbouwd is.

Bij het keurmerk Fair Trade Certified (zonder sewing) worden er wel eisen aan de hele keten van productie van vezels tot en met naaiatelier.

Hoe is de controle geregeld?

De keurmerkeigenaar Fair Trade USA doet zelf de controles.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Kleding en ander textiel.

Meer informatie

Bij kledingkeurmerken beoordelen we eisen aan milieu, dier en mens apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie kledingstukken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.