EU-Ecolabel (schoenen)

Keurmerk
Keurmerk

EU-Ecolabel (schoenen)

Het EU-Ecolabel stelt milieu eisen aan de productie van schoenen. Het label komt op meer producten voor, met specifieke eisenpakketten per productgroep. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het EU-Ecolabel stelt milieu eisen aan de productie van schoenen. Het label komt op meer producten voor, met specifieke eisenpakketten per productgroep.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt milieueisen in alle fases van de productie van de schoenen.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: Er mogen alleen ongelooide huiden en vellen van dieren die worden gehouden voor de melk- of vleesproductie worden gebruikt toegestaan. Katoen moet voor minimaal 10% biologisch geproduceerd worden. Gebruik van gerecycled katoen wordt gestimuleerd. Bij gebruik van houtvezels (voor viscoses) moet minimaal 25% uit duurzaam beheerd bos komen. Gebruikt hout en kurk moet over een FSC of PEFC-keurmerk beschikken (of een vergelijkbaar keurmerk).
  • van vezel naar doek: Water- en luchtvervuiling tijdens productie moet beperkt worden. Bij het leerlooien is er een beperking op het watergebruik. Het gebruik van stoffen die zeer schadelijk zijn voor het milieu en voor de menselijke gezondheid is verboden.
  • van doek naar kleding: In het eindproduct mogen geen residuen zitten van zware metalen en/of formaldehyde en geen elektronische componenten. Schoenen moeten verpakt worden in gerecycled materiaal.

Hoe is de controle geregeld?

Hoewel de Europese Unie eigenaar is, beheert Stichting Milieukeur het EU-Ecolabel in Nederland. Er vindt onafhankelijke controle plaats door een geaccrediteerde partij. Kijk voor meer informatie op www.europeesecolabel.nl, en www.smk.nl.

Waar kun je het vinden? 

Op schoenen.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening juni 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.