Cotton Made in Africa

Keurmerk
Keurmerk

Cotton Made in Africa

Cotton Made in Afrika is een keurmerk voor katoen uit Sub-Sahara landen. Het wordt beheerd door de non-profit Aid by Trade Foundation. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling. W...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Cotton Made in Afrika is een keurmerk voor katoen uit Sub-Sahara landen. Het wordt beheerd door de non-profit Aid by Trade Foundation.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt alleen eisen aan de teelt voor vezelproductie, in dit geval van katoen.

Het keurmerk richt zich op kleine boerenbedrijven en op seizoenarbeiders in ‘ginning plants’ (ontkorrelfabrieken). Het doel is om de leefomstandigheden te verbeteren d.m.v. trainingen in opbrengst verhogende en milieuvriendelijke teeltmethoden, en voorfinanciering zodat boeren kunnen investeren in bijvoorbeeld zaad en mest. Cotton Made in Africa is het enige katoenkeurmerk dat eist dat de teelt van katoen op basis van regenval plaatsvindt.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: verbod op irrigatie van het land, inzet voor behoud van bodemvruchtbaarheid en het minimaliseren van pesticidegebruik. Genetisch gemodificeerde gewassen zijn verboden.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: verbod op kinder- en dwangarbeid, recht op vakbond vereniging, minimumloon (maar geen leefbaar loon) voor ginners, voorfinanciering en trainingen voor boeren, en een verbod op de meest schadelijke pesticides.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Textiel.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Augustus 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.