Cotton Made in Africa

Keurmerk
Keurmerk

Cotton Made in Africa

Het keurmerk vind je op katoenen kleding uit Sub-Sahara landen (de vijfde grootste katoenproducerende regio). Het keurmerk richt zich op kleine boerenbedrijven en op seizoensarbeiders in de ‘ginning plants’ (= ontkorrel fabrieken).  Welke eisen stelt het keurmerk? De eisen gaan alleen over de grondstof, niet over de verdere keten zoals de arbeidsomstandigheden in de naaiateliers. Het keurmerk heeft tot doel om de leefomstandigheden van de kato...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het keurmerk vind je op katoenen kleding uit Sub-Sahara landen (de vijfde grootste katoenproducerende regio). Het keurmerk richt zich op kleine boerenbedrijven en op seizoensarbeiders in de ‘ginning plants’ (= ontkorrel fabrieken). 

Welke eisen stelt het keurmerk?

De eisen gaan alleen over de grondstof, niet over de verdere keten zoals de arbeidsomstandigheden in de naaiateliers. Het keurmerk heeft tot doel om de leefomstandigheden van de katoenboeren in de Sub-Sahara landen te verbeteren. Dit wil het keurmerk bereiken d.m.v. trainingen in milieuvriendelijke teeltmethode die tevens de opbrengst en kwaliteit verhogen. Het keurmerk stelt een set minimumeisen op milieu en op het vlak van mens&werk en stelt daarnaast nog ontwikkeleisen naar verdere verduurzaming.

Cotton Made in Africa is het enige katoen keurmerk dat eist dat de teelt van de water behoevende katoen op basis van regenval plaatsvindt. Genetische gemodificeerde katoen en de mest schadelijke pesticides zijn verboden.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Textiel.

Meer informatie

Bij kledingkeurmerken beoordelen we eisen aan milieu, dier en mens apart voor drie fases in het productieproces: vezelproductie, verwerking van vezel tot stof en productie kledingstukken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening augustus 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.