Blauer Engel (schoenen)

Keurmerk
Keurmerk

Blauer Engel (schoenen)

Blauer Engel is een Duitse keurmerk voor producten die minder belastend zijn voor het milieu. Het is vergelijkbaar met het vroegere Nederlandse Milieukeur. In Nederland komt het voor op schoenen en papier. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar z...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Blauer Engel is een Duitse keurmerk voor producten die minder belastend zijn voor het milieu. Het is vergelijkbaar met het vroegere Nederlandse Milieukeur. In Nederland komt het voor op schoenen en papier.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de boordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt milieueisen aan alle fases van de productie, de eisen voor mens en werk gelden voor de fases van vezel naar doek en van doek naar kleding.

Er zijn zowel eisen aan het gebruikte leer als aan andere materialen die in schoenen gebruikt worden, zoals rubber en katoen.

Voor dierenwelzijn (leer) zijn geen aanvullende eisen.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

  • grondstof- en vezelproductie: Voor leer geldt dat de huiden alleen afkomstig moeten zijn van dieren uit de zuivel-/vleesindustrie. Katoen en andere natuurlijke vezels moeten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Rubber mag alleen uit duurzaam beheerde bossen komen.
  • van vezel naar doek: Er zijn milieueisen gericht op minimalisatie van het gebruik van chemicaliën (zo is het gebruik van formaldehyde verboden), uitstoot van schadelijke stoffen naar lucht en water, watergebruik, kwaliteit van het afvalwater, het gebruik van verfstoffen en op verpakking. Bij het looien van het leer mag geen chroom zijn gebruikt.
  • van doek naar kleding: De eindproducten worden getest op maximale grenswaarden voor schadelijke stoffen wat indirect een milieuvoordeel geeft.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk in de fases van vezel naar doek en van doek naar kleding de volgende eisen aan:

  • Er is een verbod op discriminatie, dwang- en kinderarbeid. Arbeiders moeten onder gezonde en veilige omstandigheden werken. Werktijd moeten acceptabel zijn. Daarnaast hebben werknemers het recht om een vakbond op te richten. Ook ontvangen ze een minimumloon. Er zijn geen eisen op leefbaar loon.

Hoe is de controle geregeld?

Het keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Kleding en schoenen.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening juni 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.