Ga direct naar de inhoud

Beter Leven 1 ster

Topkeurmerk(topkeurmerk)
Beter Leven 1 ster logo

Laatste screening: september 2025

Het Beter Leven keurmerk is opgezet door de Dierenbescherming. Het keurmerk geeft met 1, 2 of 3 sterren aan hoe diervriendelijk dieren zijn gehouden voor de productie van vlees, eieren en zuivel. Meer sterren betekent dat meer aanpassingen zijn gedaan om het welzijn van de dieren te verbeteren. Het is een ketenkeurmerk, dus behalve de veehouderijen moeten ook alle andere schakels in de keten, zoals slachterijen, pakstations, verwerkers en verpakkers, zich houden aan de eisen. Alle partijen in de keten worden gecontroleerd en moeten gecertificeerd zijn. 

Hier kijken we naar het Beter Leven-keurmerk op zuivel, met 1 ster.

Thema's

In tegenstelling tot bij de meeste vleessoorten en eieren, stelt het Beter Leven keurmerk bij zuivel wel milieueisen. Zo zijn er eisen om de biodiversiteit te stimuleren, bijvoorbeeld door minimaal 5% van de landbouwgrond met kruidenrijk grasland in te richten, en voor nestmogelijkheden en voerbeschikbaarheid voor weidevogels te zorgen. Ook eist het keurmerk minimaal 100 strekkende of vierkante meter inheemse beplanting en streekeigen landschapselementen. Fosfaatkunstmest is verboden, en op kruidenrijk grasland mag ook geen stikstofkunstmest worden gebruikt. Al het ruwvoer (zoals stro, bieten en knollen) komt van maximaal 100 km van het bedrijf. 
Er worden geen directe eisen gesteld aan monitoring en beperking van klimaatimpact en bedrijven hoeven niet helemaal grondgebonden te zijn (minimaal 80%). 15% van de landbouwgrond moet permanent grasland blijven, maar verder zijn er geen eisen aan beheer van de bodemkwaliteit. Er zijn ook geen eisen aan watergebruik, of emissies uit de stal naar lucht, bodem of water.

Ten aanzien van dierenwelzijn worden veel gedetailleerde eisen gesteld. Zo krijgen melkkoeien minimaal 4,5 vierkante meter ligruimte in de stal en 5 vierkante meter om te lopen. Ze krijgen weidegang minimaal volgens de normen van Stichting Weidegang [*link Weidemelk*], dus minimaal 720 uur op 120 dagen per jaar. Ook jongvee gaat in de eerste twee levensjaren minimaal 100 dagen de wei in. In de wei moet bescherming zijn tegen zon en andere weersomstandigheden. In de stal is er minstens 1 ligbox per dier. Er is één schuurborstel per 60 koeien. Vloeren mogen niet nat en glad zijn. Kalveren worden tot 14 dagen in een eenlingbox gehouden, maar hebben wel zicht op en lichamelijk contact met andere kalveren. Daarna leven ze in groepen samen. Onthoornen gebeurt onder verdoving, met pijnbestrijding erna. De gezondheid en conditie van de dieren wordt dagelijks gecontroleerd. Schoon drinkwater is permanent beschikbaar, evenals ruwvoer. De transportduur is maximaal 8 uur, of 4 uur naar de slacht. Er worden geen elektrische veedrijvers tijdens transport gebruikt. Alle dieren zijn effectief bedwelmd voordat ze geslacht worden en tot aan hun dood. De gemiddelde leeftijd bij slacht moet worden geregistreerd, maar er is geen minimumleeftijd.

De duurzaamheidseisen van dit keurmerk zijn gemakkelijk te vinden op de website van het keurmerk. De eisen zijn in het Nederlands geschreven. De duurzaamheidseisen zijn heel specifiek opgesteld en daarom goed te controleren. Op de website van het keurmerk vind je algemene informatie over wat het keurmerk wil bereiken, welke problemen het wil aanpakken en op welke manier het dat wil doen. Maar het vertelt niet welke dilemma's het daarbij tegenkomt. De keurmerkeigenaar heeft uitgebreid antwoord gegeven op onze vragen over het betrekken van andere belanghebbenden bij het doorontwikkelen van de eisen. Deze informatie staat ook op zijn website. Belanghebbenden met verschillende achtergronden zijn betrokken bij het (verder) ontwikkelen van de duurzaamheidseisen. Zo zorgt de keurmerkeigenaar ervoor dat er een breder beeld ontstaat en dat er meer vertrouwen is in de gemaakte keuzes dan wanneer hij dit allemaal zelf zou bepalen.

 

Het is belangrijk dat keurmerken nadenken over hun impact. Dit keurmerk vertelt hoe het de impact in kaart brengt of wil gaan brengen, maar deze informatie is erg beperkt. Eerste stappen zijn gezet.

Ieder jaar controleert een onafhankelijke (geaccrediteerde) organisatie of de gecertificeerde producenten de eisen van het keurmerk ook echt naleven. Een deel van deze controles wordt niet van tevoren aangekondigd. Het keurmerk vertelt heel precies welke gevolgen er zijn als er (tijdelijk) niet voldaan wordt aan de eisen die het stelt. De organisatie die de controles uitvoert, bepaalt wat de gevolgen zijn. Het keurmerk heeft een systeem opgezet waarmee het gecertificeerde producten in de hele keten kan volgen. Alle schakels in de keten moeten gecertificeerd zijn. Zo weet je dat het product dat je koopt geproduceerd is volgens de eisen van het keurmerk.

Website Beter Leven(externe link)