Pluimgarantie

Bedrijfslogo
Bedrijfslogo

Pluimgarantie

Pluimgarantie is beeldmerk op kippenvlees. Welke eisen stelt het beeldmerk? Volgens de website wordt het kippenvlees met aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid geproduceerd. Alle stappen in de keten, van ei tot voer en van slacht tot schap zijn in eigen beheer. Omdat de productie- en leefomstandigheden niet zijn vastgelegd in een eisenpakket, kunnen wij het ambitieniveau van deze werkwijze niet beoordelen. Ook omdat dit beeldmerk niet vol...

  • Milieu
  • Niet gecheckt
  • Dier
  • Niet gecheckt
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie

Pluimgarantie is beeldmerk op kippenvlees.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Volgens de website wordt het kippenvlees met aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid geproduceerd. Alle stappen in de keten, van ei tot voer en van slacht tot schap zijn in eigen beheer. Omdat de productie- en leefomstandigheden niet zijn vastgelegd in een eisenpakket, kunnen wij het ambitieniveau van deze werkwijze niet beoordelen.

Ook omdat dit beeldmerk niet voldoet aan de voorwaarde van onafhankelijke controle, beoordelen we het ambitieniveau op milieu en dierenwelzijn niet.

Hoe is de controle geregeld?

Milieu Centraal vindt het voor de betrouwbaarheid van een beeldmerk belangrijk dat een onafhankelijke organisatie controleert of aan de eisen wordt voldaan. Op de website van Pluimgarantie staat dat samen met onafhankelijk gecertificeerde instanties iedere schakel van de keten getoetst wordt, maar hoe en door wie wordt niet vermeld. Er is geen eisenpakket opgesteld om de werkwijze te waarborgen en dus is niet duidelijk waarop wordt gecontroleerd. Daarom voldoet dit beeldmerk niet aan de voorwaarde van goede controle.

Impactrapportage

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. Pluimgarantie had ten tijde van de beoordeling nog geen impactrapportage gepubliceerd. Voor deze beoordeling heeft dit geen gevolgen, maar bij een volgende beoordelingsronde zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Kip met het Pluimgarantielogo kun je vinden bij onder andere Coop, Jan Linders en Vomar.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van vlees eten. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening April 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.