Naturtextil IVN Zertifiziert Best

Keurmerk
Keurmerk

Naturtextil IVN Zertifiziert Best

Naturtextil IVN Zertifiziert Best is een Duits keurmerk. IVN staat voor Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft; een samenwerkingsverband tussen producenten van biologische textielproducten dat het keurmerk beheert. In Nederland komt het niet veel voor. Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken v...

 • Milieu
 • Dier
 • Zie informatie
 • Mens
 • Controle
 • Transparantie
 • Niet gecheckt

Naturtextil IVN Zertifiziert Best is een Duits keurmerk. IVN staat voor Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft; een samenwerkingsverband tussen producenten van biologische textielproducten dat het keurmerk beheert. In Nederland komt het niet veel voor.

Kledingkeurmerken beoordelen lang niet altijd álle schakels in de productieketen. Daarom wordt aangegeven of een keurmerk eisen stelt aan de teelt voor vezelproductie, het verwerken van de vezels tot doek, en/of het uiteindelijke in elkaar zetten van kledingstukken. Dit wordt ook meegenomen in de beoordeling.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk stelt milieueisen aan de hele productieketen van de kleding. De eisen op het gebied van arbeid gelden alleen voor de verwerkingsfases.

Op het gebied van dierenwelzijn stelt het keurmerk alleen de eis dat wol en zijde uit biologische veehouderijen of landbouw komt.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan:

 • grondstof- en vezelproductie: Alle kledingvezels moeten afkomstig zijn uit biologische teelt. Verder voldoet textiel met dit logo ook aan de eisen van het Global Organic Textile Standard-keurmerk. Er zijn eisen op het gebied van watergebruik en energiegebruik, maar deze zijn niet ver uitgewerkt.
 • van vezel naar doek: Productiemethoden moeten milieu-impact minimaliseren (bijvoorbeeld door zo min mogelijk gebruik van chemicaliën).
 • van doek naar kleding: Eisen aan de kwaliteit van de kleding, zodat deze zo min mogelijk slijt bij het wassen. Verpakkingsmaterialen moeten van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Bij niet-gerecycled papier en karton, moet het afkomstig zijn uit verantwoorde bosbouw.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk voor de fasen van vezel naar doek en van doek naar kleding de volgende eisen:

 • er mag geen sprake zijn van kinder- en dwangarbeid. Arbeiders hebben het recht om een vakbond op te richten. Er zijn eisen met betrekking tot de werktijden en een gezonde en veilige werkomgeving. Arbeid moet worden beloond met een minimumloon, volgens nationale standaard. Er zijn geen eisen voor een leefbaar loon of een eerlijke prijs.Er zijn geen eisen met betrekking tot langdurig handelsrelaties, bijdrage aan de lokale gemeenschap of scholing voor arbeiders.

Hoe is de controle geregeld?

Er is sprake van onafhankelijke geaccrediteerde, en daarmee betrouwbare controle.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Kleding en ander textiel.

Meer informatie

Lees meer over de impact van kleding. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening augustus 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.