Ga direct naar de inhoud

Integrity and Sustainability Certified

Integrity and Sustainability Certified logo

Laatste screening: juni 2025

Het keurmerk Integrity & Sustainability Certified staat op Zuid-Afrikaanse wijn waarvoor de druiven zijn geteeld volgens de principes van geïntegreerde teelt. Ook is via dit keurmerk geregeld dat de informatie op het etiket – over de druivensoort, het land van herkomst en de oogst – klopt.

Thema's

Het doel van het keurmerk is om gezonde druiven te telen met minimale behandeling en bewerking. Er zijn daarom veel normen rondom behoud van biodiversiteit en bodemkwaliteit, en inzet van geïntegreerde plaagbestrijding. Er is aandacht voor bijhouden van brandstof- en energiegebruik voor het berekenen van de CO2-uitstoot, met als doel deze in de loop van de jaren te verlagen (dit geldt ook voor wijnhuizen en bottelaars). Gezien de waterschaarste in Zuid-Afrika zijn er veel regels rondom efficiënt watergebruik. 

Het is niet verplicht om aan alle normen te voldoen: deelnemers moeten minimaal 65% van het totale aantal punten behalen. Bij het zien van het keurmerk weet je dus niet welke maatregelen zijn toegepast. Daarom kunnen we geen score geven aan het ambitieniveau.

Het keurmerk richt zich niet specifiek op sociale rechten, maar vereist wel een veilige werkomgeving, in het kader van opslag en goed gebruik van landbouwmiddelen. Ook mag het werk geen negatieve gevolgen hebben voor de omgeving en de bewoners. 
Het is niet verplicht om aan alle normen te voldoen: deelnemers moeten minimaal 65% van het totale aantal punten behalen. Bij het zien van het keurmerk weet je dus niet welke maatregelen zijn toegepast. Daarom kunnen we geen score geven aan het ambitieniveau.

Dit keurmerk vertelt op de eigen website niet welke eisen het aan duurzaamheid stelt, maar verwijst wel naar een andere website waar deze eisen op staan. Veel duurzaamheidseisen zijn algemeen en vrijblijvend opgesteld, waardoor ze niet allemaal goed te controleren zijn. Op de website van het keurmerk vind je beperkt informatie over wat het keurmerk wil bereiken, welke problemen het wil aanpakken en op welke manier het dat wil doen. De eigenaar van dit keurmerk vertelt heel weinig over of hij ook andere belanghebbenden betrekt bij het doorontwikkelen van de eisen. Het is niet duidelijk of dit keurmerk verschillende soorten belanghebbenden bij het (verder) ontwikkelen van de duurzaamheidseisen betrekt. Zo is het lastig te bepalen of maar één partij de richting van het keurmerk bepaalt, of dat dat er meerdere zijn.

Ieder jaar controleert een onafhankelijke organisatie of de eisen die het keurmerk stelt, ook echt worden nageleefd. Deze controles worden altijd van tevoren aangekondigd. Het keurmerk vertelt dat er gevolgen zijn als er (tijdelijk) niet voldaan wordt aan de eisen en legt dat in het algemeen uit. De eigenaar van het keurmerk besluit zelf over de gevolgen en welke straf wordt gegeven. Het keurmerk heeft een systeem opgezet waarmee het gecertificeerde producten in de hele keten kan volgen. Zo weet je dat het product dat je koopt geproduceerd is volgens de eisen van het keurmerk.

Website Integrity and Sustainability Certified(externe link)