Global Recycled Standard (overig)

Keurmerk
Keurmerk

Global Recycled Standard (overig)

Global Recycled Standard is een keurmerk dat aangeeft dat een product ten minste voor 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Textile Exchange is de beheerder van het keurmerk, maar het gaat niet alleen over textiel: ieder type materiaal kan GRS-gecertificeerd zijn.   Welke eisen stelt het keurmerk?  Tijdens het productieproces moeten het energie- en watergebruik, de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en de hoeveelheid afval gedocumentee...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Global Recycled Standard is een keurmerk dat aangeeft dat een product ten minste voor 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Textile Exchange is de beheerder van het keurmerk, maar het gaat niet alleen over textiel: ieder type materiaal kan GRS-gecertificeerd zijn.  

Welke eisen stelt het keurmerk? 

Tijdens het productieproces moeten het energie- en watergebruik, de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en de hoeveelheid afval gedocumenteerd worden. Er zijn geen specifieke doelstellingen genoemd, maar de fabrikant moet betekenisvolle doelen stellen om dit alles te verminderen, en deze doelen ook behalen. Elk jaar moet bekeken worden hoe het gaat. Er mogen geen voor mensen en milieu schadelijke stoffen worden gebruikt in het productieproces (ze kunnen wel in het eindproduct zitten, omdat ze al in het gerecyclede materiaal zaten).

Alle partijen in de productieketen moeten gecertificeerd worden; van het recyclingbedrijf tot de laatste partij die een product aan de winkel verkoopt: zo weet je zeker dat er echt gerecycled materiaal in het product zit.

Er zijn ook sociale eisen, zoals een verbod op kinder- en dwangarbeid en discriminatie, en het garanderen van vakbondsvrijheid en een veilige werkomgeving. Lonen voor alle werknemers moeten ten minste het nationale minimumloon of sectorafspraken volgen. De lonen voor gangbare werktijden moeten genoeg zijn voor basisbehoeften en een beetje extra inkomen voor werknemers en hun familie.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde certificerende partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op allerlei producten van gerecycled materiaal, welk type materiaal dan ook, bijvoorbeeld plastic.

Meer informatie

Lees meer over het nut van afval scheiden en recycling. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Juni 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.