Gaasterlander Kruidenvarken

Paraplulogo
Paraplulogo

Gaasterlander Kruidenvarken

Gaasterlander Kruidenvarken is een bedrijfslogo op varkensvlees uit Gaasterland, van een samenwerkingsverband van varkensboeren met een eigen fokprogramma. De boeren geven de varkens elke dag kruidenmix te eten. Welke eisen stelt het beeldmerk? De hele keten van Gaasterlander Kruidenvarken werkt volgens de eisen van Beter Leven 1 ster. Daarom heeft Gaasterlander Kruidenvarken dezelfde scores voor ambitie op dierenwelzijn. Er zijn geen milieuei...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie

Gaasterlander Kruidenvarken is een bedrijfslogo op varkensvlees uit Gaasterland, van een samenwerkingsverband van varkensboeren met een eigen fokprogramma. De boeren geven de varkens elke dag kruidenmix te eten.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

De hele keten van Gaasterlander Kruidenvarken werkt volgens de eisen van Beter Leven 1 ster. Daarom heeft Gaasterlander Kruidenvarken dezelfde scores voor ambitie op dierenwelzijn. Er zijn geen milieueisen.

Voor vleesvarkens betekent het dat ze 1 vierkante meter ruimte hebben in de stal (ten opzichte van 0.8 m2 bij gangbaar) en 2,25 m2 per zeug. Ze krijgen afleidingsmateriaal dat wroetbaar, eetbaar en afbreekbaar is, om te kunnen voldoen aan soorteigen gedrag. De dieren kunnen niet naar buiten.

Hoe is de controle geregeld?

Beter Leven 1 ster wordt onafhankelijk gecontroleerd door geaccrediteerde partijen en er is een sanctiebeleid.

Impactrapportage

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. Gaasterlander Kruidenvarken had ten tijde van de beoordeling nog geen impactrapportage gepubliceerd. Voor deze beoordeling heeft dit geen gevolgen, maar bij een volgende beoordelingsronde zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Vlees van varkens van boeren die zijn aangesloten bij Gaasterlander Kruidenvarken, verkrijgbaar bij ambachtelijke slagerijen, delicatessezaken of restaurants in Nederland en Belgiƫ.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van vlees eten. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening April 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.