Friend of the Sea Fisheries

Keurmerk
Keurmerk

Friend of the Sea Fisheries

Friend of the Sea is een keurmerk voor wilde en gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Deze beoordeling gaat alleen over het keurmerk voor wilde vis. Zie Friend of the Sea Aquaculture voor de beoordeling van het keurmerk voor gekweekte vis. Welke eisen stelt het beeldmerk? Er zijn geen verplichte eisen wat betreft het beperken van klimaatimpact. Wel zijn er strenge milieueisen over overbevissing en bijvangst. Schade aan de leefomgeving moet o...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie

Friend of the Sea is een keurmerk voor wilde en gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Deze beoordeling gaat alleen over het keurmerk voor wilde vis.

Zie Friend of the Sea Aquaculture voor de beoordeling van het keurmerk voor gekweekte vis.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Er zijn geen verplichte eisen wat betreft het beperken van klimaatimpact. Wel zijn er strenge milieueisen over overbevissing en bijvangst. Schade aan de leefomgeving moet openbaar gemaakt worden, maar er zijn geen specifieke eisen over biodiversiteit.

Ten aanzien van dierenwelzijn moeten er in verschillende omstandigheden ontsnappingsmechanismen zijn voor zee(zoog)dieren en schildpadden. Er zijn geen eisen over de behandeling tot aan de slacht, transportafstand, of dodingsmethode.

Er zijn eisen conform de bepalingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de VN, zoals een verbod op kinder-, dwangarbeid en discriminatie, en het garanderen van vakbondsvrijheid en een veilige werkomgeving. Er wordt een leefbaar loon gehanteerd. Er wordt niet geƫist dat elk arbeider een eigen contract krijgt, of dat er overleg moet zijn met gemeenschappen.

Hoe is de controle geregeld?

Er zijn jaarlijkse onaangekondigde controles door een onafhankelijke, geaccrediteerde certificatie-instelling Er is een duidelijk sanctiebeleid.

Impactrapportage

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. Friend of the Sea had ten tijde van de beoordeling nog geen impactrapportage gepubliceerd. Voor deze beoordeling heeft dit geen gevolgen, maar bij een volgende beoordelingsronde zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het keurmerk is te vinden op verschillende soorten wilde en gekweekte vis, schaal- en schelpdieren.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van vis. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening April 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.