Ecocert (schoonmaak)

Keurmerk
Keurmerk

Ecocert (schoonmaak)

Ecocert is een keurmerk op schoonmaakmiddelen dat gebruik van hernieuwbare (het liefst biologische) bronnen aanmoedigt.  Welke eisen stelt het keurmerk? Het Ecocert-keurmerk stelt eisen aan de gebruikte ingrediënten, verantwoord gebruik van grondstoffen, het productieproces, de effectiviteit van het eindproduct en de verpakking. Verpakkingen moeten vermelden uit hoeveel procent natuurlijke en biologische ingrediënten het product bestaat. Er is...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Ecocert is een keurmerk op schoonmaakmiddelen dat gebruik van hernieuwbare (het liefst biologische) bronnen aanmoedigt. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het Ecocert-keurmerk stelt eisen aan de gebruikte ingrediënten, verantwoord gebruik van grondstoffen, het productieproces, de effectiviteit van het eindproduct en de verpakking. Verpakkingen moeten vermelden uit hoeveel procent natuurlijke en biologische ingrediënten het product bestaat. Er is een lijst van verboden, schadelijke stoffen en de producten mogen geen ingrediënten bevatten waarvan de genetische informatie is bewerkt (genetisch gemodificeerde organismen).

Het keurmerk heeft twee niveaus:

  • ECOCERT NATURAL DETERGENTS
  • ECOCERT NATURAL DETERGENTS MADE WITH ORGANIC

Deze tekst kan onder het ovale logo staan (dit is niet verplicht). Voor het laatste niveau geldt een minimumeis dat 10% biologische ingrediënten wordt gebruikt. Voor het eerste niveau is geen minimumeis, maar een product met deze toevoeging kan nog steeds biologische ingrediënten bevatten.

Het keurmerk stelt ook eisen op het gebied van dierenwelzijn. Het eindproduct mag niet op dieren zijn getest. Dit is bij schoonmaakmiddelen nog wel toegestaan, in tegenstelling tot bij cosmetica. Gebruikte ingrediënten die van dieren afkomstig zijn mogen niet hebben geleid tot stress, lijden of sterfte van het dier.

Hoe is de controle geregeld?

ECOCERT Greenlife is de eigenaar van de twee ECOCERT beeldmerken. ECOCERT is ook de certificerende instantie; accreditatie en ISO 17065-certificering waarborgen onafhankelijke controle van het keurmerk.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

In Nederlandse winkels staat het op producten van Seepje. 

Meer informatie

Meer informatie over schoonmaken lees je op de pagina over duurzaam schoonmaken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Juli 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.