Ecocert (schoonmaak)

Keurmerk
Keurmerk

Ecocert (schoonmaak)

ECOCERT is een keurmerk dat onder andere op schoonmaakmiddelen te vinden is, en dat gebruik van hernieuwbare bronnen aanmoedigt, het liefst biologische. Welke eisen stelt het keurmerk? Het keurmerk heeft twee niveaus: ECOCERT Ecodetergents ECOCERT Ecodetergents made with organic. Beide beeldmerken stellen eisen aan de gebruikte ingrediënten, verantwoord gebruik van grondstoffen, het productieproces, de effectiviteit van het eindproduct en aa...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

ECOCERT is een keurmerk dat onder andere op schoonmaakmiddelen te vinden is, en dat gebruik van hernieuwbare bronnen aanmoedigt, het liefst biologische.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk heeft twee niveaus:

  • ECOCERT Ecodetergents
  • ECOCERT Ecodetergents made with organic.

Beide beeldmerken stellen eisen aan de gebruikte ingrediënten, verantwoord gebruik van grondstoffen, het productieproces, de effectiviteit van het eindproduct en aan de verpakking. De gebruikte ingrediënten moeten voor minstens 95% van het gewicht van natuurlijke oorsprong zijn, slechts een kleine lijst synthetische ingrediënten is toegestaan. Voor ECOCERT 'Ecodetergents made with organic' geldt bovendien dat minstens 10% van het gewicht uit biologische ingrediënten bestaat. De verpakking moet vermelden uit hoeveel procent natuurlijke en biologische ingrediënten het product bestaat.

Het keurmerk stelt strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn. Het eindproduct mag niet op dieren zijn getest. Er zijn restricties op de toegestane dierlijke ingrediënten. Voor de ingrediënten van dierlijke herkomst die wel toegestaan zijn geldt dat ze niet mogen resulteren in stress, lijden of sterfte van het dier.

Hoe is de controle geregeld?

ECOCERT Greenlife is de eigenaar van het ECOCERT beeldmerk. ECOCERT is ook de certificerende instantie. Accreditatie en ISO 17065-certificering waarborgen onafhankelijke controle van het keurmerk.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Schoonmaakmiddelen voor o.a. harde oppervlakken, handafwas, vaatwasmachine en textiel. Maar ook b.v. op cosmetica te vinden. In deze beoordeling kijken we alleen naar schoonmaakmiddelen.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van schoonmaakmiddelen. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening September 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.