Dolphin Safe

Keurmerk
Keurmerk

Dolphin Safe

Het Dolphin SAFE logo geeft aan dat de tonijn op een dolfijnvriendelijke manier gevangen is. Het SAFE-logo wordt beheerd door milieuorganisatie Earth Island Institute. Welke eisen stelt het keurmerk? Bedrijven die dit logo voeren gebruiken geen ring- en drijfnetten waarin dolfijnen verstrikt kunnen raken. Ze vissen niet op tonijn in de buurt van dolfijnen. Het logo zegt niets over eventuele bijvangst van onder meer schildpadden en haaien. Ook ...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie

Het Dolphin SAFE logo geeft aan dat de tonijn op een dolfijnvriendelijke manier gevangen is. Het SAFE-logo wordt beheerd door milieuorganisatie Earth Island Institute.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Bedrijven die dit logo voeren gebruiken geen ring- en drijfnetten waarin dolfijnen verstrikt kunnen raken. Ze vissen niet op tonijn in de buurt van dolfijnen. Het logo zegt niets over eventuele bijvangst van onder meer schildpadden en haaien. Ook stelt het geen eisen overbevissing van de tonijn zelf te voorkomen.

Hoe is de controle geregeld?

Er is geen onafhankelijke controle. Het Earth Island Institute geeft aan dat er een onafhankelijke waarnemer meegaat op grote schepen om te kijken of hun eisen nageleefd worden.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Blikjes tonijn. NB: Het logo staat soms ook op blikjes skipjack tonijn. Deze tonijnsoort komt niet in hetzelfde leefgebied als dolfijnen voor. Bijvangst van dolfijnen komt bij skipjack tonijn dus per definitie niet voor. Het logo voegt hier niks toe.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.