Certified Sustainable Enterprise (CSE) (Schoonmaak)

Keurmerk
Keurmerk

Certified Sustainable Enterprise (CSE) (Schoonmaak)

Het CSE keurmerk staat op producten van bedrijven die voldoen aan de eisen van het logo. Het bedrijf krijgt het keurmerk als alle producten én alle bedrijfsactiviteiten voldoen aan de eisen. Er worden eisen gesteld aan vele duurzaamheidsaspecten, zoals milieu, financiën, werknemers en dierenwelzijn. Welke eisen stelt het keurmerk? De meeste grondstoffen mogen niet fossiel zijn, maar moeten voor minstens 75% van plantaardige afkomst zijn, bij v...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het CSE keurmerk staat op producten van bedrijven die voldoen aan de eisen van het logo. Het bedrijf krijgt het keurmerk als alle producten én alle bedrijfsactiviteiten voldoen aan de eisen. Er worden eisen gesteld aan vele duurzaamheidsaspecten, zoals milieu, financiën, werknemers en dierenwelzijn.

Welke eisen stelt het keurmerk?

De meeste grondstoffen mogen niet fossiel zijn, maar moeten voor minstens 75% van plantaardige afkomst zijn, bij voorkeur afkomstig uit de biologische teelt. Bij gebruik van palmolie moet deze verantwoord geteeld en gecertificeerd zijn, met RSPO-eisen als minimum. De verpakking van de producten moet recyclebaar zijn of biologisch afbreekbaar, of van materialen zijn uit duurzame bronnen (die gecertificeerd zijn met een keurmerk). De productie en relevante toeleveranciers van het bedrijf moeten klimaatneutraal zijn. Het keurmerk stelt geen eisen aan de aanwezigheid van duidelijke gebruiksinstructies op schoonmaakmiddelenverpakkingen.

CSE stelt ook eisen aan dierenwelzijn. Zo zijn dierproeven verboden, tenzij die wettelijk vereist zijn om de veiligheid te testen. Als het gaat om dierlijke ingrediënten moet de fabrikant voorkeur geven aan biologische teelt, maar hier zijn geen harde eisen.

Hoe is de controle geregeld?

Het keurmerk wordt gecontroleerd door de onafhankelijke en geaccrediteerde instantie EcoControl.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Allerlei soorten schoonmaakmiddelen, onder andere wasmiddelen.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van schoonmaakmiddelen. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Oktober 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.