Boerderijkip

Paraplulogo
Paraplulogo

Boerderijkip

Boerderijkip is een bedrijfsconcept voor Hollandse scharrelkip. Welke eisen stelt het beeldmerk? De kipproducten zijn gecertificeerd met het Beter Leven 1 ster-keurmerk, en dus gelden de eisen en scores van dit keurmerk. Boerderijkip stelt geen aanvullende eisen. De kippen leven met 12 kuikens per vierkante meter (in tegenstelling tot de gangbare 18-21 kuikens per vierkante meter) in de binnenruimte en ze hebben een overdekte vrije uitloop. Ze...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie

Boerderijkip is een bedrijfsconcept voor Hollandse scharrelkip.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

De kipproducten zijn gecertificeerd met het Beter Leven 1 ster-keurmerk, en dus gelden de eisen en scores van dit keurmerk. Boerderijkip stelt geen aanvullende eisen.

De kippen leven met 12 kuikens per vierkante meter (in tegenstelling tot de gangbare 18-21 kuikens per vierkante meter) in de binnenruimte en ze hebben een overdekte vrije uitloop. Ze krijgen afleidingsmateriaal zoals gestrooid graan en strobalen, zodat ze soorteigen gedrag kunnen vertonen. Het is een langzamer groeiend ras, zodat ze minder fysieke en gezondheidsproblemen ervaren dan bij de snel gefokte gangbare ‘plofkip’. Het transport van kippen is maximaal vier uur, om stress te voorkomen.

Hoe is de controle geregeld?

Beter Leven 1 ster wordt onafhankelijk gecontroleerd door geaccrediteerde partijen en er is een sanctiebeleid.

Impactrapportage

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. Boerderijkip had ten tijde van de beoordeling nog geen impactrapportage gepubliceerd. Voor deze beoordeling heeft dit geen gevolgen, maar bij een volgende beoordelingsronde zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het Boerderijkiplogo staat op verse of gegaarde producten van Hollandse scharrelkip.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van vlees eten. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening April 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.