PEFC (Hout)

Keurmerk
Keurmerk

PEFC (Hout)

PEFC is een internationaal keurmerk voor papier en hout(producten). Welke eisen stelt het keurmerk? Ten minste zeventig procent van het PEFC-papier bestaat uit vezels van hout uit PEFC-beheerd bos en/of gerecyclede vezels. Het keurmerk heeft strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, zo moeten oogstvolumes in balans zijn met de groeisnelheid van het bos, moet er in het beheer speciale aandacht zijn voor ecologisch belangrijke gebieden e...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

PEFC is een internationaal keurmerk voor papier en hout(producten).

Welke eisen stelt het keurmerk?

Ten minste zeventig procent van het PEFC-papier bestaat uit vezels van hout uit PEFC-beheerd bos en/of gerecyclede vezels. Het keurmerk heeft strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, zo moeten oogstvolumes in balans zijn met de groeisnelheid van het bos, moet er in het beheer speciale aandacht zijn voor ecologisch belangrijke gebieden en moet het beheer gericht zijn op het beschermen van biodiversiteit, en het in stand houden van ecosysteemdiensten en een divers landschap. Het overige materiaal komt uit gecontroleerde, legale oogst. Het PEFC-keurmerk stelt enkel eisen aan de herkomst van de vezels, niet aan de manier waarop het hout daarna bewerkt wordt.

Hoe is de controle geregeld?

De controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde certificerende partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het logo is te vinden op allerlei artikelen in bouwmarkten en groothandels in (interieur)artikelen van of met hout.  Het kan gaan om massief hout, of producten waarin hout of houtvezels zijn verwerkt, zoals plaatmateriaal, parket, deuren en papier. Papier wordt apart beoordeeld.

Het keurmerk staat op producten van massief hout, maar ook op producten waarin hout of houtvezels zijn verwerkt, zoals plaatmateriaal, parket, deuren. Ook haardhout kan het keurmerk hebben. Het komt ook voor als keurmerk op papier.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van hout en houtstook. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening December 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.