OK Compost

Keurmerk
Keurmerk

OK Compost

Het Belgisch/Oostenrijkse OK Compost Industrial-logo staat op zakjes, hoesjes en bakjes van composteerbaar kunststof. Composteerbare verpakkingen en composteerbare producten zoals wegwerpbestek en schaaltjes mogen niet bij het gft, maar horen bij het restafval. De professionele composteerders willen de bioplastics niet in de biobak omdat het niet bijdraagt aan de compost, en de kans op vergissingen aanzienlijk is als mensen denken dat plastic ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het Belgisch/Oostenrijkse OK Compost Industrial-logo staat op zakjes, hoesjes en bakjes van composteerbaar kunststof. Composteerbare verpakkingen en composteerbare producten zoals wegwerpbestek en schaaltjes mogen niet bij het gft, maar horen bij het restafval.

De professionele composteerders willen de bioplastics niet in de biobak omdat het niet bijdraagt aan de compost, en de kans op vergissingen aanzienlijk is als mensen denken dat plastic in de biobak mag. Er zit nu al heel veel vervuiling in de biobak zoals plastic zakken. Sommige bioplastics vergaan snel in de verwerkingsinstallatie, maar het is afhankelijk van het materiaal, en van de installatie, of de bioplastics wel op tijd vergaan. Ook thuis op de composthoop vergaan deze materialen niet goed.
Er is één uitzondering: wél in de groene bak mogen composteerbare zakken (met Kiemplantlogo of OK-compostlogo) om je gft in te verzamelen. De reden daarvoor is dat die zakken ervoor zorgen dat mensen hun gft-afval scheiden (wat ze zonder zak misschien niet zouden doen).

Welke eisen stelt het keurmerk?

Dit bioplastic moet volgens een Europese norm aan strenge eisen voldoen voor wat betreft afbreekbaarheid in een professionele installatie. Ook zijn er eisen aan de samenstelling: het product mag geen schadelijke invloed hebben op de compostkwaliteit.
Het OK Compost keurmerk heeft dezelfde betekenis als het Kiemplantlogo.

Hoe is de controle geregeld?

Het OK Compost-logo is betrouwbaar: een onafhankelijke gecertificeerde partij voert de controle uit.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Zakjes, hoesjes en bakjes van composteerbaar kunststof.

Meer informatie

Composteerbaar plastic moet bij het restafval. Als het composteerbare kunststof namelijk bij het gewone plastic belandt, is de vrees van recyclers dat het het gerecyclede plastic zwakker maakt. Hoe dat zit lees je op Bioplastic.
Tüv Austria beheert nog andere keurmerken die iets zeggen over afbreekbaarheid van het materiaal op de eigen composthoop, en in de natuur. Deze keurmerken komen wel in België voor, maar niet in Nederland.

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Februari 2021
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.