OK Compost

Keurmerk
Keurmerk

OK Compost

Het OK Compost logo staat op producten en verpakkingen van composteerbaar plastic. Bij het OK Compost INDUSTRIAL logo betekent dit dat het plastic kan afbreken in een professionele composteerinstallatie. Dit zegt nog niet of het op de composthoop thuis vergaat. Het OK Compost HOME logo betekent dat het plastic kan afbreken op de composthoop thuis. Vuilniszakken met het OK Compost logo kun je gebruiken om gft-afval te verzamelen; deze mogen in ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het OK Compost logo staat op producten en verpakkingen van composteerbaar plastic. Bij het OK Compost INDUSTRIAL logo betekent dit dat het plastic kan afbreken in een professionele composteerinstallatie. Dit zegt nog niet of het op de composthoop thuis vergaat. Het OK Compost HOME logo betekent dat het plastic kan afbreken op de composthoop thuis.

Vuilniszakken met het OK Compost logo kun je gebruiken om gft-afval te verzamelen; deze mogen in de gft-bak.

Professionele composteerders willen andere composteerbare plastics niet in de gft-bak. Dit omdat het de kwaliteit van de compost niet verbetert, en het de kans op vergissingen vergroot als mensen denken dat plastic in de biobak mag. Composteerbare verpakkingen en producten zoals wegwerpbestek en schaaltjes mogen daarom niet bij het gft, maar horen bij het restafval. Lees meer over bioplastic.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Het OK Compost – INDUSTRIAL logo geeft aan dat een verpakking volgens een Europese norm composteerbaar is door een industriële installatie. Ook zijn er eisen aan de samenstelling: het product mag geen schadelijke invloed hebben op de compostkwaliteit. Het OK Compost INDUSTRIAL keurmerk heeft dezelfde betekenis als het Kiemplantlogo.

Het OK Compost – HOME logo geeft aan dat een plastic verpakking thuis op de composthoop volledig afbreekt. In deze natuurlijke omgeving zijn factoren zoals volume en temperatuur niet constant. Hierdoor is de snelheid van composteren lager dan in een industriële composteerinstallatie. Ook zijn er eisen aan de samenstelling: het product mag geen schadelijke invloed hebben op de compostkwaliteit.

Hoe is de controle geregeld?

Een onafhankelijke geaccrediteerde partij controleert of aan de norm wordt voldaan.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Gft-zakjes, plastic tassen en bakjes (van deze voorbeelden mogen alleen de gft-zakjes in de biobak).

Meer informatie

Composteerbaar plastic moet bij het restafval. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Maart 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.