Kiemplantlogo

Keurmerk
Keurmerk

Kiemplantlogo

Het kiemplantlogo staat op producten en verpakkingen van composteerbaar plastic. Dit betekent dat het plastic kan afbreken in een professionele composteerinstallatie. Dit zegt nog niet of het op de composthoop thuis vergaat. Zie voor thuis composteren het OK Compost HOME keurmerk. Vuilniszakken met dit Kiemplantlogo kun je gebruiken om gft-afval te verzamelen; deze mogen in de gft-bak. Professionele composteerders willen andere composteerbare ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het kiemplantlogo staat op producten en verpakkingen van composteerbaar plastic. Dit betekent dat het plastic kan afbreken in een professionele composteerinstallatie. Dit zegt nog niet of het op de composthoop thuis vergaat. Zie voor thuis composteren het OK Compost HOME keurmerk.

Vuilniszakken met dit Kiemplantlogo kun je gebruiken om gft-afval te verzamelen; deze mogen in de gft-bak.

Professionele composteerders willen andere composteerbare plastics niet in de gft-bak. Dit omdat het de kwaliteit van de compost niet verbetert, en het de kans op vergissingen vergroot als mensen denken dat plastic in de biobak mag. Composteerbare verpakkingen en producten zoals wegwerpbestek en schaaltjes mogen daarom niet bij het gft, maar horen bij het restafval.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Composteerbaar plastic met dit logo voldoet volgens een Europese norm aan eisen voor wat betreft afbreekbaarheid in een professionele composteerinstallatie. Ook zijn er eisen aan de samenstelling: het product mag geen schadelijke invloed hebben op de compostkwaliteit.

Het Kiemplantlogo heeft dezelfde betekenis als het OK Compost INDUSTRIAL keurmerk.

Hoe is de controle geregeld?

Een onafhankelijke geaccrediteerde partij controleert of aan de norm wordt voldaan.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Bijvoorbeeld op gft-zakjes, plastic tassen, bakjes en koffiecapsules (van deze voorbeelden mogen alleen de gft-zakjes in de biobak). .

Meer informatie

Composteerbaar plastic moet bij het restafval. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Maart 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.