Kiemplantlogo

Keurmerk
Keurmerk

Kiemplantlogo

Het Kiemplantlogo staat op zakjes, hoesjes en bakjes van composteerbaar kunststof. Composteerbare verpakkingen en composteerbare producten zoals wegwerpbestek en schaaltjes mogen niet bij het gft, maar horen bij het restafval. Het is namelijk niet duidelijk of de doorlooptijd in de composteermachine lang genoeg is om composteerbare plastics binnen die tijd goed af te breken. Ook thuis op de composthoop vergaan deze materialen niet goed. Er is ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het Kiemplantlogo staat op zakjes, hoesjes en bakjes van composteerbaar kunststof. Composteerbare verpakkingen en composteerbare producten zoals wegwerpbestek en schaaltjes mogen niet bij het gft, maar horen bij het restafval. Het is namelijk niet duidelijk of de doorlooptijd in de composteermachine lang genoeg is om composteerbare plastics binnen die tijd goed af te breken. Ook thuis op de composthoop vergaan deze materialen niet goed. Er is één uitzondering: composteerbare zakken (met Kiemplantlogo of OK-compostlogo) om je gft in te verzamelen mogen wél in de groene bak. De reden daarvoor is dat die zakken ervoor zorgen dat mensen hun gft-afval scheiden (wat ze zonder zak misschien niet zouden doen). Het kiemplant-logo is betrouwbaar: een onafhankelijke gecertificeerde partij voert de controle uit.

Het Kiemplantlogo heeft dezelfde betekenis als het OK Compost keurmerk.

Eigenaar van het keurmerk is de Europese belangenvereniging voor composteerbare producten, European Bioplastics.

Niet bij plastic afval

Als het composteerbare kunststof met het gewone plastic gerecycled zou worden (en dat gebeurt deels), is de vrees van recyclers dat het het gerecyclede plastic zwakker maakt. Hoe dat zit lees je op Bioplastic.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening nov 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.