EU Ecolabel (Schoonmaak)

Keurmerk
Keurmerk

EU Ecolabel (Schoonmaak)

EU Ecolabel is een Europees milieukeurmerk. Welke eisen stelt het keurmerk? Het keurmerk staat op schoonmaakmiddelen die een beperkte hoeveelheid gevaarlijke stoffen bevatten, geen microplastics bevatten en een beperkte impact hebben op waterorganismen. Daarbij geldt de eis dat het middel net zo goed schoonmaakt als vergelijkbare producten. Plastic verpakkingen moeten aan eisen voldoen zodat ze beter recyclebaar zijn, en de verhouding tussen v...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

EU Ecolabel is een Europees milieukeurmerk.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk staat op schoonmaakmiddelen die een beperkte hoeveelheid gevaarlijke stoffen bevatten, geen microplastics bevatten en een beperkte impact hebben op waterorganismen. Daarbij geldt de eis dat het middel net zo goed schoonmaakt als vergelijkbare producten. Plastic verpakkingen moeten aan eisen voldoen zodat ze beter recyclebaar zijn, en de verhouding tussen verpakkings- en inhoudsgewicht is aan een maximum gebonden.

Er gelden geen eisen voor dierproeven.

Hoe is de controle geregeld?

De Europese Unie is eigenaar van EU Ecolabel, maar Stichting Milieukeur beheert het keurmerk in Nederland. Het is een betrouwbaar keurmerk, want er vindt onafhankelijke, geaccrediteerde controle plaats. Kijk voor meer informatie op www.smk.nl.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Schoonmaakmiddelen voor o.a. harde oppervlakken, handafwas, vaatwasmachine en textiel. Daarnaast is EU Ecolabel op vele andere productgroepen te vinden op onder andere verf, cosmetica, apparaten. In deze beoordeling kijken we alleen naar schoonmaakmiddelen.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van schoonmaakmiddelen. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Augustus 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.