EKO-Winkel

Keurmerk
Keurmerk

EKO-Winkel

In EKO-winkels is minstens 90 procent van het assortiment biologisch; verder gelden er eisen voor duurzame bedrijfsvoering. Van de vis en non-foodartikelen draagt minimaal 80 procent een keurmerk zoals MSC, Europees Ecolabel of Fairtrade. Deze beoordeling gaat alleen over bedrijfsvoering, niet over verkochte producten. Welke eisen stelt het beeldmerk? Het keurmerk werkt met eisen (waaraan nu moet worden voldaan) en ontwikkelpunten (waaraan in ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

In EKO-winkels is minstens 90 procent van het assortiment biologisch; verder gelden er eisen voor duurzame bedrijfsvoering. Van de vis en non-foodartikelen draagt minimaal 80 procent een keurmerk zoals MSC, Europees Ecolabel of Fairtrade. Deze beoordeling gaat alleen over bedrijfsvoering, niet over verkochte producten.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Het keurmerk werkt met eisen (waaraan nu moet worden voldaan) en ontwikkelpunten (waaraan in de toekomst moet worden voldaan). Eisen gaan vaak over waar ze op moeten letten of transparant over moeten zijn, maar niet over (bijvoorbeeld) een vereist percentage reductie in energieverbruik. Voor de beoordeling gaan we alleen in op de verplichte eisen.

De organisatie moet via de eigen website communiceren of ze zelf duurzame energie opwekken, welk percentage duurzame energie ze inkopen en hoe ze voedselverspilling voorkomen. Verder registreert de organisatie minimaal jaarlijks het energieverbruik en neemt (indien mogelijk) energie af bij een leverancier die voorloopt op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast wordt afval gescheiden in alle relevante categorie├źn en wordt bij inkoop van verpakking rekening gehouden met het milieu. Er zijn geen directe eisen ten aanzien van verminderen van klimaatimpact.

Hoe is de controle geregeld?

De controle op naleving van de eisen wordt uitgevoerd door onafhankelijke en geaccrediteerde instellingen.

Waar is het beeldmerk te vinden?

Dit keurmerk kan worden verkregen door winkels die ten minste 70% van hun omzet halen uit levensmiddelen. Zie hier welke winkels EKO-gecertificeerd zijn.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Mei 2022
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.