Ecogarantie

Keurmerk
Keurmerk

Ecogarantie

Ecogarantie is een Belgisch keurmerk voor schoonmaakmiddelen. Welke eisen stelt het keurmerk? Ecogarantie stelt strenge milieueisen aan schoonmaakmiddelen. Zo zijn grondstoffen o.b.v. aardolie niet toegestaan (met uitzondering van een aantal conserveermiddelen), en moeten plantaardige en dierlijke ingrediënten afkomstig zijn van de biologische landbouw, gecontroleerde wildpluk of een fairtrade keurmerk hebben. Tijdens de productie mag geen geb...

  • Milieu
  • Dier
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Ecogarantie is een Belgisch keurmerk voor schoonmaakmiddelen.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Ecogarantie stelt strenge milieueisen aan schoonmaakmiddelen. Zo zijn grondstoffen o.b.v. aardolie niet toegestaan (met uitzondering van een aantal conserveermiddelen), en moeten plantaardige en dierlijke ingrediënten afkomstig zijn van de biologische landbouw, gecontroleerde wildpluk of een fairtrade keurmerk hebben. Tijdens de productie mag geen gebruik worden gemaakt van genetische modificatie. Dat is een techniek die de erfelijke eigenschappen (DNA) van planten, dieren en andere soorten verandert.

Daarnaast moet het bedrijf een milieuplan hebben voor verantwoorde omgang met energie, water en afval, en zijn er eisen aan de verpakking en de biologische afbreekbaarheid van de ingrediënten in het rioolwater. Het eindproduct mag niet getest zijn op dieren. Er is geen eis dat het product even goed moet presteren als een vergelijkbaar product.

Hoe is de controle geregeld?

De keurmerkeigenaar is Probila-Unitrab, een Belgische beroepsvereniging van verwerkers en handelaren in de biologische landbouw. De controle gebeurt door Certisys, een geaccrediteerde certificeerder voor de biologische landbouw. Voor meer info zie: http://www.ecogarantie.eu/ en http://www.certisys.eu/.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op schoonmaakmiddelen. Het staat vooral op schoonmaakmiddelen uit natuurvoedingswinkels.

Meer informatie

Meer informatie over schoonmaken lees je op de pagina over duurzaam schoonmaken. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening juni 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.