In EKO-winkels is minstens 90 procent van het assortiment biologisch. Daarnaast gelden er eisen voor duurzame bedrijfsvoering. Van de vis en non-foodartikelen heeft minimaal 80 procent een keurmerk zoals MSC, Europees Ecolabel of Fairtrade. Deze beoordeling gaat alleen over bedrijfsvoering, niet over verkochte producten.
Het keurmerk kan worden verkregen door winkels die ten minste 70% van hun omzet halen uit levensmiddelen. Zie hier welke winkels EKO-gecertificeerd zijn.
EKO-Winkel

Laatste screening: mei 2022
Thema's
Het keurmerk werkt met eisen (waaraan nu moet worden voldaan) en ontwikkelpunten (waaraan in de toekomst moet worden voldaan). Eisen gaan vaak over waar winkels op moeten letten of transparant over moeten zijn, maar niet over (bijvoorbeeld) een vereist percentage reductie in energieverbruik. Voor deze beoordeling gaan we alleen in op de verplichte eisen.
De organisatie moet via de eigen website communiceren of ze zelf duurzame energie opwekken, welk percentage duurzame energie ze inkopen en hoe ze voedselverspilling voorkomen. Verder registreert de organisatie minimaal jaarlijks het energieverbruik en neemt (indien mogelijk) energie af bij een leverancier die voorloopt op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast wordt afval gescheiden in alle relevante categorieën en wordt bij inkoop van verpakking rekening gehouden met het milieu. Er zijn geen directe eisen ten aanzien van verminderen van klimaatimpact.
De controle op naleving van de eisen wordt uitgevoerd door onafhankelijke en geaccrediteerde instellingen.