Sustainable Florist (bloemist)

Keurmerk
Keurmerk

Sustainable Florist (bloemist)

Met de Sustainable Florist (voorheen Barometer Duurzame Bloemist) toont een bloemist aan dat hij duurzamer onderneemt. Een deel van de bloemen en planten is duurzaam ingekocht en er zijn eisen op het gebied van verpakking, het gebruik van afbreekbaar steekschuim, afvalscheiding en het verminderen van het energieverbruik. Binnen elk thema zijn aanvullende keuzemaatregelen opgesteld waaruit een bloemisterij kan kiezen om tot een vereiste minimal...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Zie informatie
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Met de Sustainable Florist (voorheen Barometer Duurzame Bloemist) toont een bloemist aan dat hij duurzamer onderneemt. Een deel van de bloemen en planten is duurzaam ingekocht en er zijn eisen op het gebied van verpakking, het gebruik van afbreekbaar steekschuim, afvalscheiding en het verminderen van het energieverbruik. Binnen elk thema zijn aanvullende keuzemaatregelen opgesteld waaruit een bloemisterij kan kiezen om tot een vereiste minimale puntenscore te komen. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het aandeel duurzaam ingekochte bloemen en planten bedraagt minimaal 50% (Goud), 30% (Zilver) of 15% (Brons). Keurmerken die meetellen als duurzaam zijn biologisch/EKO, Planet Proof, Max Havelaar/Fair Trade, MPS-A+, EHPEA, Florverde en Kenya Flower Council. In het assortiment moeten in ieder geval biologische en Planet Proof-gekeurde bloemen zitten, maar voor de rest van de keurmerken (zoals Fairtrade) zijn er geen minimumeisen voor het inkoopaandeel. Het steekschuim bestaat voor minstens 80% uit afbreekbaar materiaal. De bloemist maakt gebruik van groene stroom of van energiebesparende installaties en voert jaarlijks minstens één energiebesparende maatregel uit de energiescan door. Er zijn geen eisen aan het energiegebruik bij de teelt van de bloemen (zoals in een verwarmde kas), of aan het transport (invliegen van bloemen). 

Hoe is de controle geregeld?

SMK (Stichting Milieukeur) is eigenaar van Sustainable Florist en er is sprake van een 3-partijencertificering met onafhankelijke, geaccrediteerde controle. 

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Aangesloten bloemisten kunnen het beeldmerk voeren. In juli 2020 namen 143 bloemisterijen deel aan de Barometer Duurzame Bloemist, zoals het beeldmerk toen heette. 

Meer informatie

Per 1 januari 2021 heeft het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist een nieuwe naam gekregen, Sustainable Florist. Het oude logo kun je nog tegenkomen.

Lees meer over de milieu-impact van bloemen op de site van Milieu Centraal

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Januari 2021
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.