Rainforest Alliance (koffie, thee en chocolade)

Topkeurmerk
Topkeurmerk

Rainforest Alliance (koffie, thee en chocolade)

Rainforest Alliance is een keurmerk voor onder andere koffie, thee, chocola. Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Haar toekomstbeeld is een wereld waarin mens en planeet in evenwicht zijn. Rainforest Alliance is een topkeurmerk. Welke eisen stelt het keurmerk? Het Rainforest Alliance keurmerk vereist dat tenminste sinds 2005 geen hoogwaardige ecosystemen zijn verni...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Controle
  • Transparantie

Rainforest Alliance is een keurmerk voor onder andere koffie, thee, chocola. Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Haar toekomstbeeld is een wereld waarin mens en planeet in evenwicht zijn. Rainforest Alliance is een topkeurmerk.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het Rainforest Alliance keurmerk vereist dat tenminste sinds 2005 geen hoogwaardige ecosystemen zijn vernietigd voor de teelt,  en dat natuurgebieden, fauna en flora worden beschermd. Boerenbedrijven werken met managementsystemen om duurzaam water- en afvalbeheer en spaarzaam gebruik van chemische middelen te stimuleren en arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden te borgen. Voor veehouderijen zijn er specifieke eisen voor dierenwelzijn en milieubeheer. De standaard is bestemd voor individuele boerderijen en voor (kleine) boeren vertegenwoordigd door een groepsbeheerder.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door geaccrediteerde partijen. Zij hebben een sanctiebeleid.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op allerlei producten. Het keurmerk is in Nederland te vinden op onder meer koffie, thee, chocolade, bananen en ander fruit, vlees en specerijen. Als een product het Rainforest Alliance logo draagt, is minimaal 90% van de ingrediënten gecertificeerd. Palmolie en kruidenthee vormen hierop een uitzondering; bij kruidenthee moet minimaal 40% van de ingrediënten gecertificeerd zijn en voor palmolie geldt een minimum van 30%. Indien het percentage onder de 90% ligt, dan dient dit duidelijk aangegeven te worden op de verpakking.

Begin 2018 is Rainforest Alliance gefuseerd met UTZ. Gezamenlijk hebben zij in juni 2020 een nieuwe standaard gepubliceerd onder de naam Rainforest Alliance. In juli 2021 gaan de eisen van de nieuwe standaard in. Het nieuwe Rainforest Alliance-logo kun je al op verpakkingen tegenkomen, maar het oude logo met het kikkertje en het UTZ-logo zullen tot minstens 2022 ook nog in de winkel te vinden zijn. 

Meer informatie  

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.