Rainforest Alliance (koffie, thee en chocolade)

Top keurmerk
Top keurmerk

Rainforest Alliance (koffie, thee en chocolade)

Rainforest Alliance is een keurmerk voor onder andere koffie, thee, chocola. Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Haar toekomstbeeld is een wereld waarin mens en planeet in evenwicht zijn. Rainforest Alliance is een topkeurmerk. Welke eisen stelt het keurmerk? Het Rainforest Alliance keurmerk vereist dat tenminste sinds 2005 geen hoogwaardige ecosystemen zijn ver...

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • N.v.t.
  • Mens & werk
  • Controle
  • Transparantie

Rainforest Alliance is een keurmerk voor onder andere koffie, thee, chocola. Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Haar toekomstbeeld is een wereld waarin mens en planeet in evenwicht zijn. Rainforest Alliance is een topkeurmerk.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het Rainforest Alliance keurmerk vereist dat tenminste sinds 2005 geen hoogwaardige ecosystemen zijn vernietigd voor de teelt,  en dat natuurgebieden, fauna en flora worden beschermd. Boerenbedrijven werken met managementsystemen om duurzaam water- en afvalbeheer en spaarzaam gebruik van chemische middelen te stimuleren en arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden te borgen. Voor veehouderijen zijn er specifieke eisen voor dierenwelzijn en milieubeheer. De standaard is bestemd voor individuele boerderijen en voor (kleine) boeren vertegenwoordigd door een groepsbeheerder.

Hoe is de controle geregeld?

Er is onafhankelijke controle door geaccrediteerde partijen. Zij hebben een sanctiebeleid.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op allerlei producten. Het keurmerk is in Nederland te vinden op onder meer koffie, thee, chocolade, bananen en ander fruit, vlees en specerijen. Als een product het Rainforest Alliance logo draagt, is minimaal 90% van de ingrediënten gecertificeerd. Producten waarbij 30-90% van de ingrediënten gecertificeerd is, mogen het logo ook dragen. Op de verpakking moet dan tekst zijn toegevoegd die het percentage aangeeft.
Begin 2018 is Rainforest Alliance gefuseerd met UTZ. Eind 2019 komt de nieuwe organisatie met een gezamenlijke standaard onder de naam Rainforest Alliance. Maar tot minstens 2022 kun je ook het keurmerk van UTZ nog in de winkel tegenkomen.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.