Natural Cosmetics Standard

Keurmerk
Keurmerk

Natural Cosmetics Standard

Het keurmerk vind je op natuurcosmetica. Er worden onder andere eisen gesteld aan de productietechnieken en ingrediënten.  Welke eisen stelt het keurmerk? Bepaalde milieubelastende ingrediënten en productietechnieken zijn verboden. Ingrediënten hoeven niet biologisch te zijn, maar als ze dat wel zijn, staat dat bij het keurmerk. De producten mogen niet worden getest op dieren, maar dat is sinds 2013 in de hele EU verboden en daar onderscheidt ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Het keurmerk vind je op natuurcosmetica. Er worden onder andere eisen gesteld aan de productietechnieken en ingrediënten. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

Bepaalde milieubelastende ingrediënten en productietechnieken zijn verboden. Ingrediënten hoeven niet biologisch te zijn, maar als ze dat wel zijn, staat dat bij het keurmerk. De producten mogen niet worden getest op dieren, maar dat is sinds 2013 in de hele EU verboden en daar onderscheidt het keurmerk zich dus niet meer op. Ingrediënten van dode gewervelde dieren zijn niet toegestaan. Er zijn strenge verpakkingseisen: het materiaal moet recyclebaar zijn en bij spuitbussen zijn alleen bepaalde drijfgassen toegestaan. Het gebruik van palmvet wordt ontmoedigd, maar als je het gebruikt, moet het een RSPO-certificering hebben. Er is geen expliciet verbod op het gebruik van microplastics, maar aangezien alleen natuurlijke ingrediënten zijn toegestaan, zit het verbod er wel impliciet in. Er zijn geen eisen voor de afbreekbaarheid van de toegestane ingrediënten, en er zijn ook geen milieueisen voor de productie, zoals voor energie- en watergebruik en afvalproductie.      

Hoe is de controle geregeld?

De controle is betrouwbaar, want uitgevoerd door geaccrediteerde partijen.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Op producten voor persoonlijke verzorging.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening december 2018
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.