MPS-A+

Keurmerk
Keurmerk

MPS-A+

MPS is een veelgebruikt keurmerk in de bloemen- en plantenhandel. De milieubeoordeling hangt af van het niveau: A+ is het strengst, C is het minst streng.  Welke eisen stelt het keurmerk? Er zijn geen absolute eisen. Het keurmerk geeft aan hoe de teler ten opzichte van andere bedrijven scoort op de aspecten mest, bestrijdingsmiddelen en energie. Scoort een teler hoog dan krijgt deze het A+ label. De score wordt elk kwartaal berekend. Er zijn a...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

MPS is een veelgebruikt keurmerk in de bloemen- en plantenhandel. De milieubeoordeling hangt af van het niveau: A+ is het strengst, C is het minst streng. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

Er zijn geen absolute eisen. Het keurmerk geeft aan hoe de teler ten opzichte van andere bedrijven scoort op de aspecten mest, bestrijdingsmiddelen en energie. Scoort een teler hoog dan krijgt deze het A+ label. De score wordt elk kwartaal berekend. Er zijn aanvullend punten te verdienen met het gescheiden afvoeren van afval en door milieu-gecertificeerd uitgangsmateriaal te gebruiken. Ook het waterverbruik wordt geregistreerd. MPS hanteert een zwarte lijst met gifstoffen die in de EU allang verboden zijn, maar niet in Afrika, Azië en Zuid Amerika. De bloemen (en planten) kunnen van ver weg komen en ingevlogen zijn. 

Hoe is de controle geregeld?

MPS wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Het keurmerk is niet gericht op consumenten maar verschillende consumenten(keur)merken baseren zich op de MPS-normen. Er is een ruim aanbod van MPS-bloemen en waarschijnlijk heeft ook uw bloemist deze in het assortiment. Hoewel de MPS-bloemen vaak niet als zodanig te herkennen zijn, kan de bloemist in veel gevallen aan de hand van zogenaamde aanleverlijsten zien welke bloemen onder MPS-A+, A, B of C vallen.

Meer informatie

Lees meer over de milieu-impact van bloemen op de site van Milieu Centraal. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening maart 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.