KIWA

Keurmerk
Keurmerk

KIWA

KIWA is een certificerende instantie die de kwaliteit van producten, diensten en systemen beoordeelt. Je komt het keurmerk o.a. tegen op bouwproducten en op installaties op het gebied van water, energie en gas. Voorbeelden zijn isolatieglas, douchekoppen en leidingen voor vloerverwarming. Het keurmerk is niet specifiek gericht op milieuwinst. Welke eisen stelt het beeldmerk? Bij bouwproducten en installaties kijk het KIWA keurmerk vooral naar ...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

KIWA is een certificerende instantie die de kwaliteit van producten, diensten en systemen beoordeelt. Je komt het keurmerk o.a. tegen op bouwproducten en op installaties op het gebied van water, energie en gas. Voorbeelden zijn isolatieglas, douchekoppen en leidingen voor vloerverwarming. Het keurmerk is niet specifiek gericht op milieuwinst.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Bij bouwproducten en installaties kijk het KIWA keurmerk vooral naar de (bouw)technische kwaliteiten van het product. Het keurmerk stelt eisen aan het ontwerp, de functies, de materialen en de eigenschappen van het product. De methode om te meten of een product aan de eisen voldoet is gedetailleerd beschreven.

Het keurmerk is niet specifiek gericht op milieuwinst, hoewel het in een enkel geval ook naar milieuaspecten kijkt. Zo heeft KIWA bijvoorbeeld een keurmerk voor douchekoppen met een laag waterverbruik. Op de site van KIWA vind je meer informatie over gecertificeerde leveranciers en over de criteria die KIWA hanteert.

Hoe is de controle geregeld?

KIWA is een geaccrediteerde certificeringsinstelling. 

Op welke soort producten in het beeldmerk te vinden?

Het KIWA keurmerk (het golvende logo, of bij kleine producten soms alleen de letters KK) vind je op diverse huishoudelijke producten, zoals douchekoppen, kranen, toiletpotten en waterleidingen. Andere voorbeelden zijn bouwmaterialen zoals isolatieglas. Een lijst van producten met het KIWA keurmerk is niet voorhanden.

Naast het golvende logo, heeft KIWA nog andere algemene logo's of specifieke logo's, zoals voor een douchekop met laag verbruik.

 

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening September 2020
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.