Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse varkensboeren, een slachterij, grossiers, slagers, vleeswarenproducenten, retailbedrijven en cateraars. KDV informeert haar partners over - en helpt ze bij - ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid. Het logo staat op varkensvlees dat te koop is in een aantal grote supermarkten, bij slagers en in verschillende restaurants, waaronder bedrijfsrestaurants.
Keten Duurzaam Varkensvlees
Laatste screening: april 2022
Thema's
Milieu
Er wordt een maximum gesteld aan energiegebruik, afhankelijk van het type bedrijf. Alle soja in het varkensvoer is RTRS-gecertificeerd. Ze stellen geen eisen ten aanzien van klimaatimpact, biodiversiteit van de uitloop/weides, mestmanagement, duurzame energie, emissies naar lucht, bodem en water.
Dierenwelzijn
De dierenwelzijnseisen van Keten Duurzaam Varkensvlees gaan iets verder dan de wet vraagt. Er zijn geen eisen aan het ontwerp van de stal, noch is buitenruimte verplicht, maar er is wel schuurgelegenheid en afleidingsmateriaal. Elk varken krijgt minimaal 1.0 m2 leefruimte en een big 0.4 m2. De dieren leven in stabiele groepen, vanaf het moment dat ze na 4 weken bij de moeder weggehaald worden.
Transparantie
Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. Keten Duurzaam Varkensvlees doet dit al, want in het jaarverslag staat hoe gecertificeerde varkenshouders presteren op zaken als het sluiten van mineralenkringlopen (stikstof, fosfaat en ammoniak), biodiversiteit en bodem, energiegebruik en diergezondheid. Voor deze beoordeling heeft dit geen gevolgen, maar bij een volgende beoordelingsronde zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie.
Betrouwbaarheid
De eisen van het Keten Duurzaam Varkensvlees-keurmerk worden op naleving gecontroleerd door een onafhankelijke, geaccrediteerde certificatie-instelling en er is een sanctiebeleid.
Meer informatie?
Er is nog veel meer te lezen over de milieubelasting van vlees.