GoodWeave

Keurmerk
Keurmerk

GoodWeave

Goodweave is een sociaal keurmerk voor handgemaakte tapijten uit India, Nepal en Afghanistan. Goodweave is een multi-stakeholder initiatief met vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, NGO's en internationale organisaties (vooral uit de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Het belangrijkste aandachtspunt van het keurmerk is het uitbannen van kinderarbeid en andere mensenrechtenschendingen, maar het kent ook milieueisen voor energiege...

 • Milieu
 • Dier
 • Speelt niet
 • Mens
 • Controle
 • Transparantie
 • Niet gecheckt

Goodweave is een sociaal keurmerk voor handgemaakte tapijten uit India, Nepal en Afghanistan. Goodweave is een multi-stakeholder initiatief met vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, NGO's en internationale organisaties (vooral uit de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Het belangrijkste aandachtspunt van het keurmerk is het uitbannen van kinderarbeid en andere mensenrechtenschendingen, maar het kent ook milieueisen voor energiegebruik, afvalscheiding en gebruik van schadelijke verfstoffen en oplosmiddelen.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Harde eisen waar de tapijten direct aan moeten voldoen zijn:

 1. geen kinderarbeid
 2. geen dwangarbeid
 3. bedrijfsprocessen worden gedocumenteerd en zijn controleerbaar

Aan de volgende punten moeten bedrijven werken in een verduurzamingstraject in de eerste vijf jaar na het ontvangen van het keurmerk:

 1. erkenning van recht op vereniging (vakbonden)
 2. geen discriminatie
 3. goede werkomstandigheden
 4. productie zo milieuvriendelijk mogelijk door onder meer minimaal gebruik van schadelijke oplosmiddelen en verfstoffen en minimaal energiegebruik en afvalproductie.

Hoe is de controle geregeld?

De controle wordt verricht door een eigen organisatie, 'The GoodWeave International Certification Division (GWI-CD)'. Daarmee is sprake van tweepartijencertificering.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening januari 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.