FSC Mix (Papier)

Keurmerk
Keurmerk

FSC Mix (Papier)

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor papier, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, maar geen eisen aan de productie van papier. Welke eisen stelt het keurmerk? FSC Mix betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos en/of uit gerecyclede vezels bestaat. Daarnaast mogen bossen met een hoge natuurwaard...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Speelt niet
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor papier, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, maar geen eisen aan de productie van papier.

Welke eisen stelt het keurmerk?

FSC Mix betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos en/of uit gerecyclede vezels bestaat. Daarnaast mogen bossen met een hoge natuurwaarde niet worden gebruikt voor houtproductie. Kwetsbare bosgebieden mogen niet worden geëxploiteerd, boskap mag ook niet leiden tot verdwijnen van bos of verlies van biodiversiteit of het natuurlijk herstelvermogen aantasten. Dat betekent dat na het kappen van bomen het bos de kans moet krijgen zich te herstellen. Er mag dus niet meer hout gekapt worden dan er kan aangroeien.

De overige vezels (maximaal 30 procent) zijn afkomstig uit bos waarvoor aan het beheer enkel een aantal basiseisen worden gesteld. De eisen aan de herkomst van de houtvezels zijn ambitieus, maar FSC stelt geen eisen aan papierproductie. Omdat we naar de hele levenscyclus van papier kijken komen we uit op een score 3 voor milieu.

Het meeste hout voor de papierproductie komt niet uit tropische landen (landen waar arbeidsomstandigheden vaak niet goed op orde zijn). Daarom worden keurmerken op papier niet op sociale aspecten beoordeeld.

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door een geaccrediteerde, onafhankelijke partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Wenskaarten, pakpapier, schrijfpapier, notitieblokjes, hygiënisch papier (servetten, WC-papier, keukenpapier) en verpakkingen, zoals drinkkartons.

Meer informatie

Lees meer over de milieubelasting van papier. Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening Januari 2023
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.