FSC Mix (Papier)

Keurmerk
Keurmerk

FSC Mix (Papier)

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor papier, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, maar geen eisen aan de productie van papier. Welke eisen stelt het keurmerk? FSC Mix betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos en/of gerecyclede vezels. De overige vezels zijn afkomstig uit bos waarvan het beheer...

  • Milieu
  • Dier
  • Speelt niet
  • Mens
  • Zie informatie
  • Controle
  • Transparantie
  • Niet gecheckt

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationaal keurmerk voor papier, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, maar geen eisen aan de productie van papier.

Welke eisen stelt het keurmerk?

FSC Mix betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos en/of gerecyclede vezels. De overige vezels zijn afkomstig uit bos waarvan het beheer aan minimale eisen voldoet. Daarnaast mogen bossen met een hoge natuurwaarde niet worden geëxploiteerd. Kwetsbare bosgebieden mogen ook niet worden geëxploiteerd. Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen bijvoorbeeld is niet toegestaan omdat op dergelijke plekken erosie kan ontstaan. Boskap mag ook niet leiden tot verdwijnen van bos of verlies biodiversiteit of het natuurlijk herstelvermogen aantasten. Dat betekent dat na het kappen van bomen het bos de kans moet krijgen zich te herstellen. Er mag dus niet meer hout gekapt worden dan er kan aangroeien. 

Het meeste hout voor de papierproductie is niet uit tropische landen (landen waar arbeidsomstandigheden vaak niet goed op orde zijn) afkomstig. Daarom wordt papier niet op sociale aspecten beoordeeld. 

Hoe is de controle geregeld?

Controle wordt uitgevoerd door een geaccrediteerde, onafhankelijke partij.

Op welk soort producten is het beeldmerk te vinden?

Wenskaarten, pakpapier, schrijfpapier, notitieblokjes, hygiënisch papier (servetten, WC-papier, keukenpapier) en verpakkingen, zoals drinkkartons.

Meer informatie

Lees hier uitleg over de scores in de Keurmerkenwijzer.


Laatste screening 2019
?

Deze procedure volgt Milieu Centraal bij het beoordelen van keurmerken.